Kometa NEOWISE je sada vidljiva i na večernjem nebu

Neverovatna kometa C/2020 F3 (NEOWISE) je do sada bila vidljiva na jutarnjem nebu, ali s obzirom da se trenutno udaljava od Sunca sada je moguće videti je i na večernjem. Ovo će obradovati mnoge koji nisu mogli da je posmatraju u ranim jutarnjim satima.
Ipak, cenu plaćamo u magnitudi. Na jutarnjem nebu je je bila sjajnija, a sada joj sjaj polako opada jer se udaljavanjem od Sunca smanjuje i njena aktivnost.

Stariji tekst

O kometi NEOWISE

Lepo je iskoristiti priliku i videti ili fotografisati ovu kometu, jer ćemo je sledeću put videti za 6800 godina…ako nas ne bude mrzelo. 🙂

Na slici ispod možete videti predviđeno kretanje magnitude komete NEOWISE, dok zelena tačka pokazuje na 20. jul kada bi trebalo da dostigne 6. magnitudu (pogledaj gornji desni ugao dijagrama). Ipak, nije zahvalno predviđati magnitudu komete pa iz tog razloga ova predviđanja mogu imati mesta za grešku.

Predviđena magnituda komete NEOWISE – foto: theskylive.com

Za sada je ova komete nisko na jugozapadnom horizontu i oko 21h ta visina iznosi oko 12-13 stepeni i zadovoljava uslove za posmatranje, ali će svakog narednog dana zauzimati viši položaj na nebu uz smanjenje magnitude. Od danas se ova kometa nalazi u sazvežđu Ris koje se sastoji od zvezda slabijeg sjaja pa nije lako prepoznatljivo na nebu. Od 17. jula stići će u sazvežđe Veliki Medved i tada ćemo videti kako će joj se sjaj menjati. Magnituda bi trebalo da do tog 17. jula bude oko 4, a već 18. jula blizu 5, da bi 20. jula dostigla 6. magnitudu kako je prikazano na dijagramu iznad.

Kometa će 23. jula biti najbliža Zemlji nakon čega će nastaviti svoj put prema spoljašnjem sunčevom sistemu, dok joj se orbita pruža daleeeeeko iza Plutona. Slika ispod prikazuje putanju komete kroz unutrašnji Sunčev sistem:

Putanje komete NEOWISE kroz unutrašnji Sunčev sistem – foto: theskylive.com

Kako pronaći komete na večernjem nebu?

Nažalos, na večernjem nebu nećete imati neki sjajniji nebeski objekat koji bi vam pomogao da tačnije locirate planetu. Međutim, veliki broj ljubitelja astronomije lako prepoznaje sazvežđe Veliki Medved, a kometa će se nalaziti ispod ovog sazvežđa prema horizontu…baš kao na slici ispod (lokacija komete prikazana crvenim crticama).

Sve su snimljene sa ovih prostora

Fotografije komete NEOWISE
Kometa NEOWISE ispod sazvežđa Veliki Medved – foto: Stellarium

Čak i ako je ne prepoznate golim okom uvek možete iskoristiti fotoaparat usmeren u pravcu jugozapada.

Sigurno je da može uslikati svakim fotoaparatom i to ne mora biti DSLR. Danas i telefone prave sa fenomenalnim kamerama tako da nisu uvek neophodni samo fotoaparati…kako je to nekada bio slučaj.
Pažljivo pregledajte fotografije i mora biti na njima.

Fenomenalan snimak komete na večernjem nebu. Snimak je napravio Marko Savić:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s