NASA danas lansira rover na Mars (pratite uživo)

Danas, 30. jula 2020 god., NASA šalje još jedan rover na Mars u sklopu misije “MARS 2020”. Rover nosi ime baš onakvo kakvo se od NASA-e i očekuje – Perseverance (upornost). Lansiranje će se obaviti pomoću rakete ATLAS V sa Space Launch Complex 41 na Cape Canaveral Air Force Station na Floridi.

Vreme lansiranje je 7:50 prema EDT ili 11:50 prema UTC ili 13:50 prema našem lokalnom vremenu.

Rover Perseverance će sleteti u krater “Jezero”, a to bi trebalo da se dogodi 18. februara 2021. godine. Prema analizama naučnika ovaj krater prečnika 30 km je pre 3,5 milijardi godina bio ispunjen vodom. Baš u ovom krateru NASA očekuje da pronađe ostatke drevnih mikroorganizama…a da li će u tome ovaj rover uspeti videćemo u narednih nekoliko godina.

Testiranje rovera Perseverance – foto: NASA

NASA je 22. jula objavila da su provere prošle uspešno i da je sve spremno za lansiranje. Rover je veličine manjeg automobila sa težinom od 1043 kg. Uz ovaj rover ide veoma bogata oprema za izučavanje Marsa, a o tome više možete videti >>>> ovde.

Ova mislija ima za cilj izučavanje geologije crvene planete i potragu za biomarkerima na njoj. Rover će imati i zadatak da prikupi materijal sa Marsa u specijalne epruvete, odnosno materijal potreban za proučavanje na Zemlji. Dakle, misija MARS 2020 ima i cilj da do Zemlje transportuje određenu količinu Marsovih stena (kamenja) i da ih direktno analizira. To bi trebalo da se desi krajem ove i početkom sledeće decenije.

Nasina sonda će sleteti krajem 2028. u krater Jezero i istovariti evropski rover koji će skupljati uzorke koji su ostali iza ‘Perseverancea’ – koji će, a možda i neće potrajati do tada – evropski rover će uzorke smestiti u američku raketu koja će poleteti i stići do Marsove orbite.Tamo će evropski orbiter ERO preuzeti kontejner s uzorcima i poneti ih na Zemlju, gde će dospeti u septembru 2031. Retko komplikovan plan, ali …

Više o transpotu materijala na Zemlju možete pročitati >>>> ovde!

Potraga za bilo kakvim oblikom života na drugim nebeskim telima je trenutno jedan od bitnijih ciljeva nauke, ako ne i najbitniji. Ipak, trenutno možemo slobodno reći da je rešenje za COVID 19 za sve zemljane najbitnije naučno pitanje, ali ovde se fokusiramo samo na astrobiologiju.

Svako lansiranje rakete da pratećim elementima je zanimljivo samo po sebi, ali spuštanje rovera na površinu druge planete je nešto posebno i do samog kraja neizvesno. To ćemo videti sledeće godine.

Na NASA YT kanalu možete pratiti lansiranje uživo u 13:50 po lokalnom vremenu:

Ili ovde:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s