Radio teleskop Arecibo je ponovo oštećen

Najpoznatiji radio teleskop na svetu Arecibo je ponovo oštećen tako što je pukao jedan od kablova koji drže metalnu platformu prijemnika. Ovo se dogodilo dok je još u toku bilo saniranje štete koju je uragan Marija napravio 2017. godine.

Kongres je odobrio sredstva za štetu od uragana u iznosu od 12,3 miliona dolara, a kolika će biti šteta od pucanja kabla znaće se kada tim inženjera proceni štetu.

Radio teleskop Arecibo je prečnika 305 metara, a pucanje kabla je napravilo rupu prečnika oko 30 metara na jugoistočnoj strani tanjira. Zbog ovoga je teleskop van funkcije. Šteta je nastala 10. avgusta.

Na ovom teleskopu postoji 18 kablova koji idu preko tri armirano-betonskih kula i drže metalnu platformu od 900 tona. Od 1999. godine pomoću njega se prikupljaju podaci za projekat SETI (Search for Extarterrestrial Intelligence). Više o ovom radio-teleskopu možete pročitati >>>> OVDE!

Direktor opservatorije Francisco Cordova je izjavio da je sada fokus tima inženjera na bezbednost osoblja, zaštitu obekata i opreme i saniranje štete u što kraćem roku da bi teleskop ponovo započeo sa radom.

Radio teleskop Arecibo je bio najveći radio teleskop od njegove izgradnje 1963. pa do 2016. godine kada su kinezi završili svoj radio teleskop od 500 metara, odnosno njihov Five-Hundred-Meter Aperture Spherical Telescope (FAST).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s