Vreme je za meteorski roj Perseida!

O meteorskim rojevima…

Sa sigurnošću se može reći da je posmatranje zvezda padalica jedna od najzanimljivijih astronomskih aktivnosti. Mali kamen iz svemira pod određenim uglom uranja u Zemljinu atmosferu u kojoj se dezintegriše uz ogromno oslobađanje energije koju mi na Zemlji vidimo kao svetlosnu pojavu, a koja je nekada praćena i zvučnim efektima…

Niko vam precizno ne može reći koliko meteora ćete videti za noć, ali u tome i jeste sva draž posmatranja istih. Najveći broj meteora koji pripadaju određenom roju možete videti u noći maksimuma, a za neke rojeve taj broj može iznositi i nekoliko stotina.

Koliko će neki meteorski roj biti popularan kod ljubitelja astronomije direktno zavisi od broja meteora koje možete videti, njihova konstantnost, ali i od godišnjih doba. Na primer, meteorski roj Kvadrantida zna da sve ostavi bez daha kada je u pitanju broj viđenih meteora, ali je u januaru i često uslovi za njihovo posmatranje nisu zadovoljavajući da bi se ostalo na otvorenom do ranih jutarnjih sati.

O Perseidima…

Međutim, dok Perseida je situcija sasvim suprotna. Svake godine od 25. jula do 18. avgusta na nebu je meteorska kiša Perseida. Najveći ZPČ (Zenitski Prosek po Času) očekuje u noći između 12/13 avgusta. Prosečan ZPČ za Perseide je 80 meteora. Međutim, dešavalo se da taj broj bude preko 100…pa i 200. Takođe ne treba propustiti ni noć 11/12 avgusta, jer i tada broj viđenih meteora zna naglo da poraste.

Putanja komete zahvaljujući kojoj možemo da posmatramo Perseide

Perseidi predstavljaju ustvari ostatke komete 109 P/ Swift-Tuttle koja oko Sunca obiđe za 133. god. Otkrivena je daleke 1862. godine. Naša planeta na svom putu oko Sunca svake godine prolazi kroz ove ostatke koji ostavljaju svoje tragove u Zemljinoj atmosferi.

Najpopularnije meteorske rojeve u toku jedne kalendarske godine možete pogledati na adresi ispod:

Meteorski rojevi 2020

Gde videti Perseide

Prividna tačka (radijant) iz koje “izlaze” meteori se nalazi između sazvežđa Persej i Kasiopeja (vidi sliku). Kasiopeju je na nebu lako naći jer spada u cirkumpolarna sazvežđa (ona koja nikada ne zalaze) i nalazi se visoko na nebu.

Sazvežđe Kasiopeja se nalazi sa suprotne strane zvezde Polaris u odnosu na sazvežđe Veliki Medved, baš kao i sazvežđe Cefej. Kasiopeja ima karakterističan izgled u obliku slova W i kada jedom prepoznate ovo sazvežđe neće niti problema pronaći ga ponovo.

Sazvežđe Persej će se pojaviti na severoistočnom nebu nakon 22h, ali iako je radijant na pomenutom delu neba to nije nikakvo pravilo jer meteore iz bilo kog roja možete videti po celom noćnom nebu.

Perseidi 12/13 avgusta 2020. godine oko 00:30 – -foto Stellarium

Ako se dogodi da u narednim danima vidite neki meteor (ili zvezdu padalicu) velika je verovatnoća da ste videli deo meteorske kiše Perseida.

Kada i kako posmatrati Perseide…

Najbolje vreme za posmatranje je nakon 22h, dok je oko 2h ujutru idealno. Ako neko ima mogućnosti da neku od ovih noći provede na nekom neosvetljenom mestu dalje od gradskog svetla uživaće u meteorskoj kiši.

Mesec ove godine neće praviti velikih problema, jer će biti u vreme opadanju a u vreme maksimuma na oko 37%. Izaći će tačno u ponoć i biće na nebu tokom cele noći.

Nekada je za posmatranje potrebno strpljenje, jer postoji mogućnost da po nekoliko minuta ne vidite ni jednu zvezdu padalicu, a onda za nekoliko sekundi se desi pravi “pljusak”.

Često je poželjno imati neko sredsvo protiv komaraca, ćebe, dobro društvo i napitak po želji. 🙂

Pojmovi

ZPČ (Zenitski prosek po času) – broj meteora koji bi videli pod idealnim posmatračkim uslovima kada bi radijant bio u zenitu

Radijant – tačka na nebeskoj sferi iz koje se meteori prividno pojavljuju

Matično telo – nebesko telo koje ostavlja iza sebe deliće (čestice prašine) dok preseca zemljinu orbitu i koji kasnije sagorevaju u zemljinoj atmosferi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s