Nove epizode “5 minuta za fiziku i astronomiju”

Objavljene su nove epizode iz serijala “5 minuta za fiziku i astronomiju” koju vodi astrofizičar i popularizator nauke Jovan Aleksić.

Prethodne epizode možete pogledati >>>> OVDE ili na YT kanalu “BRAINZ TV“.

DUGA

Posle kiše sunce dolazi. Ali ima dana kada istovremeno sija sunce i pada kiša. Tada, na nebu se pojavljuje veličanstveni prizor – duga. U današnjoj emisiji pričamo o ovoj prelepoj pojavi.

LASERI

Laseri predstavljaju zanimljiv spoj fizike i tehnologije. U nauci se koristi za interferometriju, holografiju, spektroskopiju… U medicini za precizne operacije ili u estetskoj medicini, kao što su uklanjanje tetovaža, dlaka i slično. Svima poznati CD/DVD/Bluray diskovi se snimaju i čitaju upravo laserskim zracima. Upoznajmo ih u ovoj epizodi.

GALAKSIJE

Kada u vedroj noći pogledamo u nebo, videćemo svetlu traku preko neba. Stari narodi su ovo nazvali Mlečni put ili Galaksija. Danas znamo da su galaksije zvezdani gradovi od stotina milijardi zvezda. Naša galaksija, Mlečni put, je samo jedna od mnogih, a u dubokom svemiru, svuda u svakom pravcu postoje milijarde i milijarde galaksija.

VODONIK

Vodonik je najprostiji i najlakši element u prirodi. U periodnom sistemu elemenata, nalazi se pod rednim brojem 1. U ovoj epizodi predstavljamo vodonik – prvenac svih elemenata.

ASTEROIDI

Asteroidi su mala nebeska tela koja samostalno ili u grupama kruže oko Sunca. Najčešće su nepravilnog oblika i liče na krhotine raspalih stena. U ovoj emisiji govorimo o ovim malim kamenim svetovima, članovima porodice sunčevog sistema.

AGREGATNA STANJA

Led, voda, para. Svi znamo da su ovo 3 agregatna stanja vode. Šta su stanja materije i koja još stanja postoje osim ova tri pogledajte u ovoj epizodi.

VATRA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s