Maleni asteroid ima 0,41% šanse da se sudari sa Zemljom

U naslovu je sa namerom asteroid “maleni” da ne bi sam naslov stvarao paniku, jer je on prečnika svega 2-4 metara, odnosno veličine ne veće od prosečnog automobila. U pitanju je asteroid 2018 VP1 otkriven 3. novembra 2018. godine kada je bio udaljen od Zemlje 0,003 AJ ili oko 450 000 km.

Asteroid 2018 VP1 ima nagib orbite u odnosu na ekliptiku od 3,2 stepena i period orbitiranja od oko 2 godine, pa se na osnovu toga procenjuje da će se ponovo Zemlji približiti 2. novembra, odnosno za manje od dve nedelje. Neće biti moguće posmatrati ga ni većim astronomskim teleskopima je će mu maksimalna magnituda biti oko +20.

View this post on Instagram

Poznati astrofizičar @neildegrassetyson objavio je na svom Instagram nalogu da će 02.11. u Zemlju udariti asteorid veličine frižidera i to tačno dan pred izbore u SAD. Ovaj asteroid je odavno poznat naučnicima i nosi oznaku: 2018VP1 i trenutno se kreće prema Zemlji brzinom od 25.000 milja na sat. Na ovo podizanje uzbune, odgovorila je NASA objavivši da su šanse da ovaj asteroid uđe u Zemljinu atmosferu 0,41%, ali i ako bi se to desilo, asteroid je nedovolino veliki da bi udario u Zemlju. Sigurni su da bi izgoreo u atmosferi pre pada na tlo. ➖➖➖ Tyson voli da potpaljuje masu ovakvim izjavama, ovi mu svakako nije prvi put, ali možda je ovde poenta bila da iznese svoje političko mišljenje. Veliki broj medija je prenelo ovu vest pa smo zato želeli da pojasnimo našim ljubiteljima astronomije. Svi potencijalno opasni asteroidi u blizini Zemlje se neprestano prate i izračunavaju se njihove putanje. Ovakve vesti često se koriste za zbunjivanje javnosti i podizanje nivoa straha i naravno bolje rezultate u tiražu i klikovima. ➖➖➖ ❓Da li vam se dopada ovakav tip objava? ⬇️Napišite nam mišljenja i iskustva o sličnim vestima u komentaru! ➖➖➖ . . . . . . . . . . . . #astrokutak #srbija #serbia #beograd #belgrade #novisad #photography #travel #astronomy #nature #balka #photooftheday #instagramsrbija #followforfollowback #spacex #india #croatia #instagood #ig_belgrade #astronomy #moon #vojvodina #srbijauslikama #like4likes #zagreb #novibeograd #ostanikodkuće #hrvatska #ig_srbija #crnagora

A post shared by Astronomsko udruženje "Eureka" (@astrokutak_eureka) on

Asteroid ovo veličine ne može napraviti štetu na površini Zemlje jer će verovatno u potpunosti sagoreti u atmosferi, ali može prilikom njegove dezintegracije, odnosno eksplozije, da se oseti detonacija i zatresu se prozori. Nešto slično se desilo sa asteroidom koji je eksplodirao iznad Čaljabinska u Rusiji 15. februara 2013. godine, ali je on bio znatno masivniji od asteroida 2018 VP1 i napravio je dosta štete u pomenutom mestu, a bilo je i više stotina povređenih osoba…uglavnom od raznijenih stakala u njihovoj blizini.

Videćemo kako će se ponašati ovaj mali asteroid i kakva će njegova putanja biti, jer su procenjene šanse za sudar sa Zemljom 0,41% ili 1 u 240. Međutim, bez brige jer je bezopasan za ljude na Zemlji.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s