Maleni asteroid ima 0,41% šanse da se sudari sa Zemljom

U naslovu je sa namerom asteroid “maleni” da ne bi sam naslov stvarao paniku, jer je on prečnika svega 2-4 metara, odnosno veličine ne veće od prosečnog automobila. U pitanju je asteroid 2018 VP1 otkriven 3. novembra 2018. godine kada je bio udaljen od Zemlje 0,003 AJ ili oko 450 000 km.

Asteroid 2018 VP1 ima nagib orbite u odnosu na ekliptiku od 3,2 stepena i period orbitiranja od oko 2 godine, pa se na osnovu toga procenjuje da će se ponovo Zemlji približiti 2. novembra, odnosno za manje od dve nedelje. Neće biti moguće posmatrati ga ni većim astronomskim teleskopima je će mu maksimalna magnituda biti oko +20.

Asteroid ovo veličine ne može napraviti štetu na površini Zemlje jer će verovatno u potpunosti sagoreti u atmosferi, ali može prilikom njegove dezintegracije, odnosno eksplozije, da se oseti detonacija i zatresu se prozori. Nešto slično se desilo sa asteroidom koji je eksplodirao iznad Čaljabinska u Rusiji 15. februara 2013. godine, ali je on bio znatno masivniji od asteroida 2018 VP1 i napravio je dosta štete u pomenutom mestu, a bilo je i više stotina povređenih osoba…uglavnom od raznijenih stakala u njihovoj blizini.

Videćemo kako će se ponašati ovaj mali asteroid i kakva će njegova putanja biti, jer su procenjene šanse za sudar sa Zemljom 0,41% ili 1 u 240. Međutim, bez brige jer je bezopasan za ljude na Zemlji.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s