Ne propustite pomračenje Sunca 20. marta

Delimično pomračenje Sunca
Pomračenje Sunca 2011 – foto: Ranko Guberinić iz Niša

Uskoro nas očekuje ne tako redak astronomski događaj, pomračenje Sunca koje će iz naših krajeva biti delimično, dok će potpuno biti daleko na severu Evrope.

Pomračenje Sunca počinje oko 9:40h, 20. marta ove godine, a završiće se u podne. Mesec će prekriti manje od 50% Sunčevog diska što je sasvim dovoljno za ugodno posmatranje. Najbolje vreme za posmatranje biće oko 10:45.

Nadajmo se samo vedrom nebu, jer s obzirom na ovo jako nestabilno vreme potrebno nam je mnogo sreće. Takođe, ukoliko napravite fotografije ovog događaja pošaljite ih da bi ih na ovom mestu podelili sa ostalim ljubiteljima astronomije.

Korišćenje zaštitnih folija i stakala se podrazemeva.

Ukoliko neko bude u prilici da tog dana poseti Kruševac moći će da sa AU “Eureka” isprati ovaj događaj. Više o tome >>>> ovde.

Pogledajte i video kako će to izgledati >>>> ovde.

Na sledećoj slici, objavljenoj na sajtu timeanddate.com se jasno vidi na kojim delovima planete će se ovo pomračenje videti i u kojoj meri:

path720
Pomračenje Sunca 20. marta 2015. godine (izvor: timeanddate.com)

Kako dolazi do pomračenja Sunca i u kojim slučajevima?

Pomračenje Sunca se dešava samo kada je faza mladog meseca, odnosno kada je Mesec između Zemlje i Sunca. Jednostavno Mesečev disk prividno prekrije Sunčev i tako sprečava sunčevu svetlost da stigne do pojedinih delova Zemlje. Razlikujemo potpuno, delimično i prstenasto pomračenja koja zavise od trenutnih udaljenosti Meseca i Sunca od Zemlje. Odnosno, od njihovih trenutnih prividnih prečnika, koji su jako slični.

Pomračenje Sunca i čvorovi
Pomračenje Sunca i čvorovi

Do pomračenja Sunca dolazi kada je Mesec udaljen najviše 16 stepeni u ravni svoje putanje od čvorova (pogledati o pomračenju Meseca na kraju teksta) i može se destiti minunum 2 puta, a najviše 5 puta godišnje. Područije na Zemlji sa koga se vidi potpuno pomračenje je jako usko i iznosi u proseku oko 200 km.

Ovde moram da podsetim na pomračenje Sunce iz 1999. godine kada je tadašnja vlada objavila spisak opasnosti koje mogu da nastanu za ljudski organizam ukoliko nas pomračenje zadesi napolju i ukoliko pogledamo u Sunce. Takođe je rečeno da svi moraju da budu u kućama i dodatno zamrače prostorije. Izrazito igranje sa inteligencijom naroda. Šta je bio cilj svega toga…ne znam i ne želim da znam.

Naravno ne treba gledati direktno u Sunce, ali i ako pogledte “na blic” neće vam se desiti ono što je navedeno.

Evo jednog isečka iz tadašnjih novina:

pomracenje1Ukratko o pomračenju Meseca:

Pomračenje Meseca se dešava samo kada je on u fazi punog meseca, odnosno kada je Zemlja između Sunca i Meseca. Kako to da se pomračenje Meseca ne dešava svaki put kada je pun mesec? Razlog je taj što nagib Mesečeve putanje oko Zemlje zaklapa određeni ugao u odnosu na ravan ekliptike, kao što se vidi i na slici. Mesec najčešće prolazi iznad ili ispod mesta gde može doći do pomračenja.

Nagib Mesečeve orbite u odnosu na ravan ekliptike
Nagib Mesečeve orbite u odnosu na ravan ekliptike

Mesečeva putanja oko Zemlje preseca ravan ekliptike na dva mesta, koja se nazivaju čvorovi. Postoje ulazni i silazni čvor. Pomračenje i Sunca i Meseca dolazi samo ako je Mesec u blizini čvorova. Mesec tokom pomračenja prvo ulazi u Zemljinu polusenku, zatim u Zemljinu senku (kada dobija bledu crvenkastu boju zbog prelamanja svetlosti kroz zemljinu atmosferu), zatim ponovo u Zemljinu polusenku, da bi na kraju u potpunosti izašao iz pomračenja.

Ako je Mesec u granicama od 11,5 stepeni, na svojoj putanji, pre ili posle jednog od čvorova, može doći do pomračenja Meseca. Ukoliko je, naravno, udaljeniji od toga pomračenja neće biti. Može se desiti da prođe godine bez pomračenja Meseca, a maksimalan broj je tri puta godišnje.

Dopunjeno 19.03.2015 u 21:15h:

Kliknite na sliku ispod i pogledajte kako će proteći pomračenje Sunca:

eclipse-solar-3-20-2015-Larry-Koehn-shadowandsubstance-cp-e1426086542929
Izvor: http://shadowandsubstance.com/

Leave a comment