Zimsko noćno nebo

Zimsko noćno nebo je zaista posebno u astronomskom smislu. Pored zanimljivih sazvežđa tu su i sjajne zvezde koje dominiraju zimskim nebom, kao i objekti dubokog neba. Hladne noći određuju vremenski limit astronomskim posmatranjima ali uz dobru organizaciju može se uživati.

Sazvežđe Bik

Hyades-Pleiades-KingS

Nagoveštaj izlaska zimskih sazvežđa daje izlazak zvezdanog jata Plejade koje u Mesijeovom katalogu nosi oznaku M45. Vidljivo je golim i ima magnitudu 1,6.

Više o Plejadama možete pročititi >>>> OVDE!

Otvoreno zvezdano jato Hijade izlazi ubrzo nakon Plejada i prepoznajemo ga zbog oblika slova V i zvezde narandžastog džina Aldebaran koja samo prividno pripada ovom jatu. Baš kao i Plejade i Hijade su vidljive golim okom.

U blizini zvede Tianguan (tau Bika) nalazi se poznata Crab nebula, odnosno maglina Rak. Ova maglina nosi osnaki M1 u mesijeovom katalogu i ustvari predstavlja ostatak supernove koju su zabeležili kineski astronomi 1054. godine. Takođe je ostalo zabeleženo da je ova eksplozija bila vidljiva 23 dana i tokom noći i tokom obdanice. Vidljiva je pomoću jačih dvogleda ili teleskopa, a magnituda joj iznosi 8,4.

maglina rak
Položaj magline Rak (Crab nebula) u odnosu na Hijade i zvezdu Tianguan – foto: Stellarium

Sazvežđe Kočijaš

Paralelno sa sazvežđem Bik izlazi i sazvežđe Kočijaš. U ovom sazvežđu se nalazi zvezda Kapela (alfa Kočijaša) koja je treća zvezda po sjaju na severnom nebu. Dve sjajnije su Arktur u sazvežđu Volar i Vega u sazvežđu Lira.

Pored ove sjajne zvezde u ovom sazvežđu se i pomoću dvogleda mogu pronaći i posmatrati tri otvorena zvezdana jata koja nose oznake M36, M37 i M38.

M36 ima magnitudu 6 i nalazi se iznad zamišljene linije koja spaja zvezde Mahasim u Kočijašu i Elnath u sazvežđu Bik (nalazi se na samoj granici ova dva sazvežđa). M37 sa magnitudom 5,6 nalazi se ispod pomenute zamišljene linije. Zvezdano jato M38 se nalazi na oko 2 stepena od M36 i ima magnitudu 6,4.

jata u kočijašu
Položaj jatu u Kočijašu u odnosu na zamišljenu liniju koja spaja zvezde Mahasim i Elnath – foto: Stellarium

Sazvežđe Orion

Kada su dva gore pomenuta sazvežđa iznad horizonta oko 20-ak stepeni pojavljuje se crvenkasti super džin – zvezda Beletgez nisko na istočnom nebu. Betelgez je jedna od najsjajnijih zvezda i po tom kriterijumu zauzima 10. mesto.

U ovom sazvežđu se nalazi i maglina M42 vidljiva golim okom, kao i još nekoliko zanimljivih objekata.

Više o ovom sazvežđu možete pročitati >>>> OVDE!

Sazvežđe Blizanci

ecliptic_gemini_600Sazvežđe Blizanci izlazi paralelno sa sazvežđem Orion i prepoznatljivo je pomoću dve sjajne zvezde Kastor i Poluks.

U blizini zvezde Propus (ni Blizanaca) nalazi se rasejano zvezdano jato M35 koje je zahvaljujući magnitudi od 5,1 vidljivo golim okom u odličnim posmatračkim uslovima.  Na svega 0,3 stepena od M35 nalazi se drugo rasejano zvezdano jato NGC 2392 sa magnitudom 9.

U ovom sazvežđu se nalazi i popularna planetarna maglina Eskimo čije fotografije ostavljaju bez daha. Ima magnitudu 9,1 pa se za posmatranje preporučuje teleskop.

Sa slike se vidi položaj jata M35 u odnosu na zvezdu Betelgez.

eskimo_hst_big

Sazvežđa Veliki i Mali pas

Nakon Oriona i Blizanaca na nebu se pojavljuje sazvežđe Mali pas sa sjajnom zvezdom Prokion. Ovo je malo sazvežđe koje ne sadrži objekte zanimljive astronomima amaterima.

Ubrzo nakon izlaska Prokiona (alfa Malog psa) južno se pojavljuje primetno sjajna zvezda Sirijus (alfa Velikog psa). Sirijus je najsjajnija zvezda na našem nebu. Jedna je od nama najbližih zvezda. Kada bi smo putovali brzinom svetlosti do nje bi stigli za nešto više od 8 godina. Magnituda ove zvezde je  -1,4.

Više o Sirijusu možete pročitati >>>> OVDE!

Velikipas-orion-bik
Sazvežđa Veliki Pas, Orion i Bik

Na oko 4 stepena ispod zvezde Sirijus nalazi se još jedno otvoreno zvezdano jato vidljivo golim okom. u pitanju je jato M41 sa magnitudom 4,5. Lepo se vidi i na fotografijama noćnog neba.

Na oko 3 stepena od zvezde Wezen (delta velikog psa) nalazi se još jedno zvezdano jato, ali ovog puta iz Kadvelovog kataloga sa oznakom C64. Sjajnije je o M41 i ima magnitudu 4,1.

Ovo su ukratko najzanimljiviji objekti i sazvežđa zimskog neba. Kada sve ovo pronađete možete krenuti dalje u istraživanje zimskog neba.

Vedro nebo!

Više o noćnom nebu možete saznati klikom na sliku ispod:

boating-under-night-sky-wallpaper_1024x768_15023
Upoznajmo noćno nebo

 

4 thoughts on “Zimsko noćno nebo

 1. Boba Daković

  Zvezde su uvek budile interesovanje….Hvala na ovako detaljnom informisanju…bilo bi lepo da znam koja je literatura, koliko je dostupna.😚🤩😍

  1. Za ovaj tekst nije korišćena literatura, već samo program Stellarium za proveru kretanja magnituda.
   U toku sledeće godine, ako sve bude išlo po planu, trebalo bi da izađe knjiga koja će obuhvatiti sve zanimljivosti amaterske astronomije. Nadam se tokom leta.

 2. Mira

  Od svega, nepogrešivo pronađem samo Orion 🤣Hvala na detaljnom uputstvu, uzivaću trazeci sazvežđa kad god budem imala priliku!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s