Merkur u maksimalnoj istočnoj elongaciji i 16° iznad horizonta

Planeta Merkur, prva od Sunca, prečnika 4880 km, najskrivenija poznata planeta u Sunčevom sistemu, istovremeno i najmanja uskoro će biti u povoljnom položaju za posmatranje.

Ovih dana je bilo moguće videti Merkur na večernjem nebu, ali će narednih dana biti više prostora za posmatranje. Ova planeta će 10. februara biti u maksimalnoj istočnoj elongaciji od 18,2° a inače se Merkurova maksimalna elongacija kreće od 17°30′ do 28°. Ovaj raspon elongacije dugujemo Merkurovoj veoma izduženoj orbiti. Maksimalne elongacije Merkura se smenjuju naizmenično na svaka dva meseca otprilike.

Elongacija je ugao između Sunca i planete ili nekog drugog nebeskog tela gledano sa Zemlje.

merkur
Merkur i Venera 12. februara – izvor: Stellarium.org

Merkur će 10. januara izaći u u 7:24, a zaći u 18:34. S obzirom da je Merkur moguće videti nakon zalaska Sunca ono će tog dana izaći u 6:45, a zaći u 16:58. Najbolje je posmatrati 30-ak minuta nakon zalaska Sunca.

Kada je Merkur u istočnoj elongaciji moći ćemo da ga posmatramo nakon zalaska Sunca, a kada je u zapadnoj elongaciji Merkur je u povoljnom polažaju za posmatranje u jutarnjim satima pre izlaska Sunca.

Od 10 do 13. februara Merkur će dostizati visinu od oko 16° iznad horizonta kada Sunčevi zraci oslabe i dozvole da ga vidimo. Dijagram ispod pokazuje kretanja Merkurove visini iznad horizonta:

elong. merkura
Elongacija Merkura – izvor: in-the-sky.org

Za posmatranje Merkura je poželjno imati čist pogled na zapadni horizont, odnosno da pogled što manje zaklanjaju drveće i brda.

Sledeća maksimalna zapadna elongacija od 27,8° desiće se 24. marta 2020. godine i to će biti skoro blizu maksimalne moguće elongacije za ovu planetu.

Trebalo bi iskoristiti priliku za posmatranje planete Venere čiji sjaj će rasti do maja meseca, a trenutno je magnitude oko 4,15.

I maksimalna elongacija Venere je ograničena na 45° do 47° jer je i ona unutrašnja planeta. Ostale spoljašnje planete mogu imati bilo koju elongaciju. Elongacija od 0° naziva se konjukcija, od 180° je opozicija, a od 90° kvadratura.

elongacija1
izvor: wikipedija

Uvek je dobro isporistiti priliku za fotografisanje i posmatranje planete Merkur jer nismo često u mogućnosti da je posmatramo.

______________________________________________

Izvor slike na vrhu teksta: starwalk.space

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s