Učestvujte u globalnom projektu merenja svetlosnog zagađenja

Važan deo rešavanja problema svetlosnog zagađenja je detaljno razumevanje njegovog uticaja na kako na ljude i životinje, tako i na noćno nebo.

Da bi učestvovali u kampanji Globe at Night potrebno je da postanete Citizen Scientist, odnosno malo jasniji termin bi bio naučnik amater koji bez novčane naknade svojim entuzijazmom pomaže dobijenim podacima neki naučni projekat na lokalnom ili globalnom nivou.

U 2019. godini Globe at Night je dobio preko 10 000 izveštaja od građana iz 70 zemalja o uticaju svetlosnog zagađenja na nebu iznad njih. Cilj je da ove godine taj broj dostigne 20 000 izveštaja iz još više zemlja.

Na internet stranici Globe at Night postoji veliki broj podataka o svetlosnom zagađenju, ali ovde ću skratiti priču na ono najbitnije – određivanje stepena svetlosnog zagađenja i njegovog uticaja na vaše nabo.

izveštaj
Izveštaj

Na adresi www.globeatnight.org/webapp/ naći ćete obrazac koji je potrebno popuniti i poslati kao izveštaj. Međutim, pre slanja izveštaja a za popunjavanje istog potrebno je da odaberete sazvežđe u kome će vam broj vidljivih zvezda pokazati koliki je stepen svetlosnog zagađenja.

Sazvežđa birate na www.globeatnight.org/magcharts a zatim je potrebno da odete do lokacije gde ćete meriti svetlosno zagađenje i tu lokaciju tačno pronađete na mapi koja je postavljena na stranici sa izveštajem (vidi sliku iznad). Odmah nakon obeležavanja lokacije sajt će ispod mape odrediti vaše tačne koordinate.

Takođe, od zavisnosti od doba godine biraćete dugačija sazvežđa koja su tada vidljiva i to možete birati i >>>> OVDE uz dodatna objašnjenja o koracima koja morate uraditi.

Bez naslova
Odabir sazvežđa

Potrebno je da od zalaska Sunca prođe više od sat vremena, da nema mesečine i da se vaše oči naviknu na osvetljenost lokacije najmanje 10 minuta. Zatim sa mape odredite jednu od 7 ponuđenih magnituda i to unesete u izveštaj. Naravno, magnituda će zavisiti od broja viđenih zvezda koje se slažu sa jednom od mapa. Što više različitih lokacija odredite više koristi će biti za ovaj projekat.

Na kraju proverite da li je u izveštaju upisan datum, vreme, lokacija, da li je određena oblačnost i odgovarajući grafikon magnitude i pošaljite izveštaj. Nije previše zahtevno, a može biti zanimljivo.

Mape se mogu odštampani ili se sve jednostavno uradi preko pametnih telefona.

Ukoliko vam je potrebna pomoć u pronalaženju sazveđa na nebu kliknite na sliku ispod:

Zodiac constellations set

 

One thought on “Učestvujte u globalnom projektu merenja svetlosnog zagađenja

  1. Odgovore dajem na Google Site ; Facebook:,, modlagravitacija,,- Facewbook:,, Nebojša Zdravković! Pozdrav S R E Ć N O! N.Z.

    суб, 8. феб 2020. у 21:25 SVEMIR је написао/ла:

    > Predrag Agatonović posted: “Važan deo rešavanja problema svetlosnog > zagađenja je detaljno razumevanje njegovog uticaja na kako na ljude i > životinje, tako i na noćno nebo. Da bi učestvovali u kampanji Globe at > Night potrebno je da postanete Citizen Scientist, odnosno malo jasniji te” >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s