Svetlosno zagađenje kao posledica industrijskog razvoja

Pre manje od 100 godina svi su koji su želeli da podignu pogled prema nebu mogli su da uživaju u spektakularnom zvezdanom nebo. Danas, nažalost, milioni dece širom sveta nemaju tu mogućnost, a mnoga od njih nikada nisu videla Mlečni put, tu beličastu traku preko neba prepunu zvezda koju je moguće videti samo sa svetlom nezagađenih lokacija.

Povećana upotreba veštačkog svetla ne utiče samo na naš pogled na zvezdano nebo već i negativno utiče na naše okruženje, bezbednost, potrošnju energije i naše zdravlje.

Nepravilna i prekomerna upotreba veštačkog osvetljenja poznatije kao svetlosno zagađenje može imati ozbiljne posledice po životnu sredinu. Na to utiče preterana svetlost koja stvara vizuelnu nelagodnost, osvetljeno nebo iznad naseljenih mesta, svetlost koja pada tamo gde nije potrebno ili gde to nije predviđeno, zbunjujuće i prekomerno grupisanje svetlosnih izvora.

lightpolution
izvor: conxcorp.com

Svetlosno zagađenje je sporedni efekat razvoja industrije, odnosno industrijske civilizacije. Izvori su unutrašnje i spoljašnje osvetljenje zgrada, reklame, komercijalni prostori, kancelarije, fabrike, ulična svetla, osvetljena mesta za sport i druge sadržaje.

Činjenica je da je previše svetla koje se koristi na otvorenom prostoru neefikasna, prejaka, nedovoljno precizna, nepravilno postavljena i veoma često potpuno nepotrebna. Takva svetlost i potrošena elektična energija su usmereni na osvetljenje neba, umesto da se fokusiraju na objekte i mesta koje je potrebno osvetliti.

Svetlosno zagađenje je međunarodni problem, s obzirom da većina stanovništva na Zemlji živi pod nebom zagađenim svetlom. Ukoliko živite u gradu ili prigradskom naselju i želite da vidite ovo zagađenje sve što je potrebno je da izađete na otvoreni prostor i pogledate u nebo. Prema novoj studiji 80% svetskog stanovništva živi pod prekomerno osvetljenim nebom.

Whole_world
Svetska mapa veštački osvetljenog neba

Ako želite da saznate koliko je svetlosno zagađenje vašeg noćnog neba možete pogledati interaktivnu mapu kreiranu na osnovu podataka iz ”World Atlas” i NASA Blue Marble Navigator.

Takođe, možete i sami učestvovati u merenju svetlosnog zagađenje o čemu je pisano u poslednjem tekstu na blogu koji možete pročitati >>>> OVDE.

Tri milijarde godina život na Zemlji se razvijao u ritmu svetla i mraka, obdanice i noći i koji je evoluirao pod sjajem Sunca, Meseca i zvezda. Sada zahvaljujući nepravilno postavljenom osvetljenju noći su osvetljene čime se narušava prirodni ritam obdanice i noći.

Figure-B1-Light-Pollution-Simulation-Bortle-Scale
Light Pollution Simulation / Bortle Scale – izvor: researchgate.net

Sve je više dokaza o merljivim negativnim uticajima svetlosnog zagađenja, a posebno na prekomernu potrošnju električne energije, uticaj na ekosisteme, na ljudsko zdravlje i bezbednost.

Svetlosno zagađenje je problem za svakog stanovnika ove planete, ali srećom sve je veći broj građana, naučnika, ekoloških grupa i lidera koji preduzimaju akcija za upravljanje svetlosnim zagađenjem.

Urušavanju izgleda noćnog neba, ali i problem u njegovom istraživanju sada daju i Starlink sateliti koji će u budućnosti biti veliki problem. O njima više možete pročitati >>>> OVDE.

Sledeći video jeste star, ali je lepo urađen:

 

Često su ljudi mišljenja da nam je svetlo potrebno u što većoj meri da bi se osećali bezbednije, ali to nema potporu u praksi. U saobraćaju prekomerno osvetljenje na određenim deonicama autoputa ima za posledicu zaslepljenost vozača usled naglog ulaska iz mraka u oblast pod jakim svetlom i isto tako usled naglog izlaska. Tu ubrajamo nepravilno osvetljena odmarališta, benzinske stanice, reklame…

Čest je slučaj da neko komentariše kako ima problema da zaspi zbog prekomernog uličnog svetla ali ne razmišlja o tome kao još jednom vidu zagađenja životne sredine, baš kao što je to slučaj sa bukom. I buka i svetlosno zagađenje mogu imati uticaj na vaše zdravlje.

Zoran Tomić i svetlosno zagađenje:

 

 

__________________________________________________________________________

Veći deo teksta je preuzet sa: https://www.darksky.org/light-pollution/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s