Pratite uživo lansiranje rakete Falcon 9, letelice Dragon i dva astronauta u misiji Demo-2

Lansiranje je otkazano za subotu (30. maj) zbog loših vremenskih uslova.

Danas bi trebalo da dođe do istorijskog lansiranja rakete Falcon 9 na kojoj će se nalaziti letelica Dragon sa dva astronauta. Do odlaganja može doći samo usled tehničkih problema ili problema sa nevremenom zbog čega je odloženo i lansiranje starlink satelita pre nekoliko dana.

Više o misiji:

NASA i SpaceX za novo doba svemirskih putovanja. Misija Demo-2 sa ljudskom posadom

Zašto je ova misija istorijska?

Istorijska je zato što će prvi put astronauti biti poslati u svemir tehnologijom koja je u potpunosti u rukama jedne privatne kompanije. U ovom slučaju to je kompanija SpaceX na čelu sa Elon Musk-om.

Putnici u Dragonu – Bob Benken (50 god.) i Dag Harli (54 god.)

Takođe, posebna je jer će najveća svetska sila u svemirskim istraživanjima (SAD) prvi put posle devet godina sa svog tla poslati u svemir svoje astronaute. Ukoliko ovo lansiranje, odnosno misija prođe kako je je planirano SAD će napokon imati svoju letelicu za slanje astronauta u svemir i neće više biti zavisna od ruskog Sojuza. Ipak, mora se priznati da će to biti preveliko olakšanje za amerikance jer im sigurno nije bilo prijatno da koriste tuđu tehnologiju…jer svoju nemaju od poslednje misije šatla Atlantis 2011. godine.

Ostaje nam da ispratimo ovaj zanimljiv događaj i vodimo kako će za sada lansiranje proteći, pa ako to prođe bez problema kasnije sledi spajanje letelice Dragon sa Međunarodnom svemirskom stanicom i ulazak astronauta u nju, gde će obajvljati svoje naučne zadatke kao i ostali srećnici koji tamo dođu. Misija podrazumeva i vraćanje astronauta Dragonom, tako da i to mora proći bezbedno za uspešan kraj misije. Ukupno vreme trajanja misije nije precizirano.

Lansiranje će početi danas 27. maja u 22:33 sa svemirskog centra Kenedi na Floridi i sve to će ići uživo:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s