NASA i SpaceX za novo doba svemirskih putovanja. Misija Demo-2 sa ljudskom posadom i lansiranje uživo

Još od 8. jula 2011. godine Sjedinjene Američke Države nisu svojim letelicama slali astronaute u svemir. Tog jula je šatl Atlantis poleteo poslednji put i ti je bila ujedno i poslednje misija. Od tada pa sve do danas Amerika je koristila rusku letelicu Sojuz.

NASA je imale pet šatla: Columbia, Challenger, Discovery, Atlantis i Endeavour. Ovde se ne računa prvi Enterprise koji je korišćen za početna testiranja.
Dve velike nesreće prate Space Shuttle misiju.
Challenger je 1986. godine eksplodirao 73 sekunde nakon poletenja, dok se šatl Columbia raspao 2003. godine tokom povratka. Stradalo je ukupno 14 astronauta. Pored nepouzdanosti korišćenje šatlova je zahtevalo velike troškove.

Dragon – Foto: spacex.com

Razvojem kompanije SpaceX Amerika, odnosno NASA je dobila partnera u privatnom sektoru. SpaceX je do sada uradila mnogo kada su u pitanju svemirski letovi, a to smo često mogli da pratimo uživo. Ovakvi online potezi nisu na našim ekranima samo da bismo mi to videli, već i reklama za prikupljanje podrške i novca. Ipak, lepo je smišljeno i to podržavam jer je kapitalizam svuda oko nas i ulaganja i interesi su nešto neraskidivo.

Sada su NASA i SpaceX pred velikim testom. Glavno pitanje je da li će Amerika uspostaviti sopstveni prevoz za svoje astronaute pomoću letelica Dragon koju će u svemir odvesti raketa Falcon 9. I Dragon i Falcon 9 je kompanija SpaceX je koristila više puta.

Klikom na sliku ispod možete besplatno isprobati simulaciju spajanja letelice Dragon sa Međunarodnom svemirskom stanicom:

Lansiranje će se obaviti 27. maja u 22:37 iz svemirskog centra Kenedi na Floridi, a u letelici Dragon će se nalaziti dva astronauta Bob Benken (50 god.) i Dag Harli (54 god.). Misija koja će ova dva astronauta ispratiti u svemir, a zatim do Međunarodne svemirske stanice naziva se Demo – 2, dok je misija Demo -1 prošla uspešno bez astronauta prošle godine.

Misija je osmišljena tako da će se sve odvijati automatski, dok će astronauti kontrolisati letelicu manuelno samo ako se za to ukaže potreba, odnosno u slučaju problema u toku leta. Astronauti će imati svoje naučne zadatke koje će obavljati na svemirskoj stanici, ali vreme trajanja njihove misije nije precizirano. Na Zemlju će se vratiti takođe letelicom Dragon.
Ako ova misija bude uspešna otvoriće se novo doba Američke astronautike i prve uspešne saradnje NASA-e i neke privatne kompanije u slanju ljudske posade u svemir. Nakon toga će letelica Dragon postati deo budućih misija koje NASA planira.

Nakon ove misije znaćemo da li će i zvanično početi nova era svemirskih putovanja u režiji privatnih kompanija. Ovog puta u saradnji sa NASA, ali u budućnosti ko zna…

Pogledajte slikovit prikaz plana misije >>>> OVDE!

Lansiranje uživo se može pratiti na NASA TV:

Možete pogledati i animaciju lansiranja letelice Dragon sa astronautima, njeno pristajanje na ISS i vraćanje astronauta na Zemlju:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s