Očekuje nas delimično pomračenje Sunca (21. jun 2020)

Možemo sa punim pravom reći da je pomračenje Sunca verovatno najspektakularniji periodični astronomski događaj. U slučaju potpunog pomračenja dan se pretvori u sumrak, na dnevnom nebu vidimo zvezde i planete, na kratko dođe do pada temperature… Takođe, prstenasto pomračenje Sunca ostavlja bez daha, kako kroz teleskop ili dvogled sa zaštitnim filterima tako i na fotografijama.

Delimično pomračenje, u zavisnosti u kom procentu Mesečev disk prekrije Sunčev, može biti manje ili više zanimljivo. Razlog je što delimična pomračenja možemo češće videti, dok je potpuno i prstenasto pomračenje vidljivo samo na uskom pojasu planete Zemlje.

Pomračenje Sunca koje će se desiti 21. juna biće vidljivo kao prstenasto sa delova Konga, Etiopije, Jemena, Pakistana, indije, Kine…Kao delimično videće se sa ostatka Afričkog kontinenta, većeg dela Azije (i manjeg dela Rusije), kao i dela Evrope.

Prstenasto pomračenje Sunca – 21. jun 2020. godine – izvor: timeanddate.com

Ono što nas zanima jeste kako će se videti sa naših prostora?

Iz Srbije će se videti kako sasvim mali deo Mesečevog diska zaklanja Sunce i verovatno neće ni biti primetno dok obavljamo svakodnevne aktivnosti, osim ako su te aktivnosti posmatranje neba. 🙂

Ukupno preklapanje Mesečevog i Sunčevog diska možete videti na izdvojenoj slici na vrhu.

Slična slika se može videti iz Bosne, Crne Gore i dela Hrvatske (iz Zagreba neće biti vidljivo). Makedonija je u povoljnijem položaju od Srbije. Takođe, južnije lokacije u Srbiji će biti bolje za posmatranje od severnih, odnosno videće se sasvim malo veći deo Sunčevog diska.

DogađajiDatum i vreme za BeogradDatum i vreme za NišVidljivo
Početak delimičnog pomračenja21. jun u 7:1721. jun u 07:08Da
Maksimum delimičnog pomračenja21. jun u 07:3821. jun u 7:36Da
Kraj delimičnog pomračenja21. jun u 7:5921. jun u 8:04Da
Podaci su preuzeti sa sajta timeanddate.com

Iz tabele se može zaključiti da će se na jugu zemlje delimično pomračenje videti duže.

Kratko o pomračenju Sunca

Pomračenje Sunca se dešava samo kada je faza mladog meseca, odnosno kada je Mesec između Zemlje i Sunca. Jednostavno Mesečev disk prividno prekrije Sunčev i tako sprečava sunčevu svetlost da stigne do pojedinih delova Zemlje. Razlikujemo potpuno, delimično i prstenasto pomračenja koja zavise od trenutnih udaljenosti Meseca i Sunca od Zemlje. Odnosno, od njihovih trenutnih prividnih prečnika, koji su jako slični.

Pomračenje Sunca i čvorovi

Do pomračenja Sunca dolazi kada je Mesec udaljen najviše 16 stepeni u ravni svoje putanje od čvorova i može se destiti minunum 2 puta, a najviše 5 puta godišnje. Područije na Zemlji sa koga se vidi potpuno pomračenje je jako usko i iznosi u proseku oko 200 km.

Ovde moram da podsetim na pomračenje Sunce iz 1999. godine kada je tadašnja vlada objavila spisak opasnosti koje mogu da nastanu za ljudski organizam ukoliko nas pomračenje zadesi napolju i ukoliko pogledamo u Sunce. Takođe je rečeno da svi moraju da budu u kućama i dodatno zamrače prostorije. Izrazito igranje sa inteligencijom naroda. Šta je bio cilj svega toga…ne znam i ne želim da znam.

Evo kakve mere su najavljivane te 1999. godine:

Nabitnije kod posmatranja Sunca jeste bezbednost

Ukoliko nepravilno postupite dovodite u pitanje vaš vid. Iz tog razloga potrebno je vašu optiku (dvogled ili teleskop) prekriti odgovarajućim filterom za Sunce. Međutim, ne može se koristiti bilo kakav filter koji umanjuje sjaj Sunca, jer i ako se Sunce kroz filter vidi slabije to ne znači da je prolaz ultraljubičastog ili infracrvenog zračenja smanjen. Tako postoje filteri za smanjanje ukupnog zračenja i filteri za smanjenje ili blokiranje zračenja u određenom delu elektromagnetnog zračenja. 

Kod nas postoji samo jedan teleskop centar i to u Subotici. Tamo može da se naruči najpopularnija Baader Astrosolar folija. Seče se po želji, zavisno od toga koliki otvor na dvogledu ili teleskopu trebate prekriti. I naravno, obavezno proverite da nije oštećena, jer i  mala oštećenja mogu dozvoliti dovoljno zračenja koje može oštetiti vid.

Kada imate foliju rešenje za montažu može biti i u sopstvenoj režiji. Na način ispod sam montirao zaštitnu foliju na svoj teleskop:

Kratak video o predstojećem pomračenju:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s