Dočekao vedro nebo i probu novog okulara

Kako obično bude kada nabavite nov teleskop, nov okular ili bilo koji drugi deo astronomske opreme vi jednostavno naterate oblake da na vašem nebu borave danima i u nekim trenucima vam deluje kao da nikada neće otići…Baš tako je meni delovalo jer sam nov okular nabavio pre 20-ak dana i od tada zvezde nisam video.

Večeras sam, tokom igre sa decom u parku, primetio da su oblaci na nekim delovima neba mesto ustupili zvezdama i naravno rešio da priliku iskoristim za nov okular…uz negodovanje dece koja su morala da krenu kući. Kakav otac… 🙂

S obzirom da su se oblaci očekivali svakog trenutka brzo sam namontirao teleskop i nisam imao vremena da čekam duže ok 15-ak minuta za njegovo hlađenje. Međutim i to je bilo dovoljno.

Odmah sam postavio okular Baader 1,25″ classic plössl 32mm na SW dobson 250/1200 i pronašao planetarnu maglinu M57 i još neka zvezdana jata u Velikom letnjem trouglu (toliko mi pogled sa terase dozvoljava). Slika u okularu je bila baš oštra, kontrast odličan, solidno vidno polje, a višestruki premazi dolaze do izražaja. Pored jakog svetlosnog zagađenja video sam i zvezdano jato M56 magnitude 8.4, ali ne zbog uvećanja već zbog kontrasta koji daje okular. Planetarna maglina M57 je magnitude 8.8, ali ona je vidljiva i mnogo slabijom opremom.

S obzirom da sam ga platio oko 60% jeftinije (potpuno nov) prezadovoljan sam onim što sam video za pola sata posmatranja dok se oblaci ponovo nisu pojavili.


2 thoughts on “Dočekao vedro nebo i probu novog okulara

 1. Katarina

  Postoji li neka uprošćena interaktivna mapa trenutnog položaja zvezda/planeta na nebu vidljivih sa određene lokacije? 🙂 Dakle, nešto za nas obične, neuke, tehnikom neopremljene ljubitelje gledanja u nebo. 😀 Hvala! 🍀💫

  1. Naravno. Postoji besplatan program Stellarium.org
   Neverovatno je dobar s obzirom da je besplatan. Plaća se samo verzija na telefonima. Imam i nju i fenomenalna je, a nije ni skupa.
   Ako ima problema oko korišćenja nakon instalacije javite se.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s