Satelitski snimci – ubrzano topljenje glečera na Antarktiku

Satelitski snimci su nam otkrili da se dva glečera Pine Island i Thwaites ubrzano tope, brže od očekivanog. Ova dva glečera se inače najbrže tope i često su udarna vest u svetskim novinama.

Misija Copernicus Sentinel-1 nam je pokazala kretanja glečera Pine Island i Thwaites u periodu od oktobra 2014. godine do jula 2020 godine. Vidi se kako se led lomi i razdvaja.

Zašto je topljenje ovih glečera dramatično?

Prema studiji objavljenoj 6. oktobra ove godine dva glečera se razdvajaju brže nego ikada i odgovorni su za značajnih 5% gobalnog porasta nivoa mora. Zajedno, ova dva glečera, na područiju Antartika pod imenom Amundsen Sea Embayment čine područije leda veličine Norveške i imaju dovoljno vode da podignu nivo mora za više od jednog metra.

izvor: Wikipedia

Očekuje se porast nivoa mora za 1 metar u narednih 100 godina, što će priobalne gradove, gde živi 16% svetskog stanovništva, dovesti do pitanja opstanka na trenutnim lokacijama. Međutim, kako se istraživanjima prikuplja sve veći broj podataka deluje da će ovaj rok od 100 godina biti znatno kraći.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s