Mars u opoziciji i sjajna fotografija snimljena iz Beograda

Mars_animated_sim

Poznato je da su najsjajnija nebeska tela na našem nebu Sunce, Mesec, zatim Venera, a odmah iza nje Jupiter. Međutim to nije uvek baš tako, a ovaj poznati raspored zna da poremeti upravo Mars.

A zašto je to tako?

Sjaj crvene planete  varira u periodu od dve godine, a razlog je naravno promena položaja u odnosu na Zemlju i Sunce, kao i to da Marsova revolucija (vreme okretanja oko Sunca) iznosi oko dve godine (zemaljske godine). Kada se Mars nalazi sa strane Sunca gde je i Zemlja, a posebno kada se Zemlja nalazi između Marsa i Sunca sjaj crvene planete je najveći (Mars u opoziciji), dok je sjaj najslabiji kada se Mars nalazi sa suprotne strane Sunca od Zemlje.

Mars snimljen 11.10.2020 iznad Beograda – autor fotografije je Miloš Stanković, predsednik AU “EUREKA”

Opozicija je pojava u astronomiji kada se neko nebesko telo nalazi sa iste strane Sunca kao i Zemlja, dok se Zemlja nalazi između Sunca i tog nebeskog tela. U ovom slučaju možemo reći da je Mars u opoziciji.

Najpovoljnije je bilo posmatrati Mars 2003. godine jer nije bio sjajniji u poslednjih 60000 godina, a njegova udaljenost je iznosila svega 55,7 miliona km. Ono što je najbitnije je to da je 27.08.2003. godine dostigao magnitudu od – 2,9. Fenomenalno.

Ove godine Mars će biti u opoziciji 14. oktobra. Izaći će u 17:55 ali će vreme povoljno za posmatranje biti nakon 18:50 i moći će da se posmatra tokom cele noći. Kulminiraće na jugu u 00:28 na oko 50 stepeni iznad južnog horizonta. Prečnik Marsa na nebu iznosiće 22.3 arcsrec i biće udaljen od Zemlje oko 62 600 000 km.

Pre dve godine Mars je tokom opozicije dostigao magnitudu -2,7 dok će ove godine sjaj biti manji sa magnitudom -2,61. Nakon ovoga sjaj crvene planete će opadati i zato je ovo prilika za posmatranje.

Položaj Marsa u sazvežđu Ribe tokom opozicije – foto: Stellarium

Nakon 19h na istočnom nebu dominira svojom crvenkastom bojom i sjajem u sazvežđu Ribe i nemoguće je ne primetiti ga i biti siguran da je to Mars. Dvogledom ćete videti nešto više od crvene tačkice, a za pravo posmatranje Marsa biće vam potreban amaterski teleskop sa uvećanjima preko 200x. Naravno, može se posmatrati i na manjim uvećanjima, ali i sa manje detalja.

_____________________________________________________________________________________

Slika na vrhu: Autor Miloš Stanković, predsednik AU “EUREKA”. Snimanje Marsa iznad Beograda 11.10.2020 god. teleskopom sa goto montažom preko laptopa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s