Astronomi otkrili promenu orbite asteroida Apophis i prognoze za 2068. godinu?

Većina pratilaca astronomskih dešavanja sigurno je već pročitala priče o opasnom asteroidu Apophis koji će 2029. godine proleteti pored Zemlje i biti vidjiv golim okom. Zatim će se vratiti 2036. godine i oba puta biće neprecizan…što je naravno dobro. Međutim, proračuni kažu da će se približiti i 2068. godine, ali najnovija merenja pokazuju promenu u njegovoj orbiti.

Pre priče o promeni orbite kratko podsećanje na detalje o asteroidu Apophis.

Model asteroida 99942 Apophis prema trenutno poznatim podacima

Apophis je dobio ime po egipatskom bogu mraka i haosa, ali očigledno je da je cilj i bio da zvuči što dramatičnije. Često se u medijima priča o njemu i verovatnoći udara u Zemlju, a prognoze se često razlikuju i menjaju. Ipak, definitivno je za nas u ovom trenutku najzanimljiviji susret koji će se desiti za 9 godina.

Ono što će biti veoma značajno tokom preleta Apophis-a 13. aprila 2029. godine jeste da li će Zemljina gravitacija uticati na promenu njegove putanje, da li ćemo uspeti da saznamo nešto više o njegovoj unutrašnjoj građi i da li će biti potrebno poslati letelicu na ovaj asteroid.

U slučaju udara u Zemlju ovaj asteroid bi oslobodio energiju od oko 1500 megatona TNT-a, dok je Tunguska eksplozija 1908. godine oslobodila energiju od 20 megatona. U poređenju sa ovim atomska bomba bačena na Hirošimu imala je energiju od “samo” 15 kilotona TNT-a.

Na dan najbližeg prilaska Zemlji 2029. godine prvo će ga u ranim jutarnjim satima videti stanovnici južne hemisfere i to na istočnoj obali Australije. Dalje će se kretati prema zapadu i preseći ekvator malo posle podneva, a zatim stići iznad SAD-a oko 19 h. I njegova brzina će na nebu biti zapanjujuća zbog njegove blizine i moći će prečnik punog Meseca da preleti za minut ili manje. Trebalo bi da dostigne magnitudu 3.1 što je slično sjaju zvezda u sazvežđu Mali medved.

O promeni orbite asteroida Aphophis

Astronomi su 26. oktobra objavili da su došli do otkrića da efekat Jarkovskog (Ivan Osipovich Yarkovsky (1844­ – 1902), ruski civilni inženjer) utiče na promenu orbite asteroida Apophis. Ovaj efekat dovodi do konstantne promene velike poluose orbite asteroida. Postoje dva tipa ovog efekta: dnevni – usled obrtanja oko svoje ose i sezonski usled kretanja oko Sunca. Kod dnevnog efekta rotacija asteroida u direktnom smeru povećava veliku poluosu, dok rotacija u retrogradnom smeru smanjujeveliku poluosu. (Bojan Novaković, katedra za astronomiju, Matematički fakultet – Beograd)

Sledeći video pokazuje kako efekat Jarkovskog deluje na putanju asteroida, odnosno kako Sunčeva svetlost gura asteroid i menja njegovu orbitu:

Ova sila je posebno važna za asteroid Apophis jer može da utiče na verovatnoću udara u Zemlju 2068. godine.

Astronomi su posmatrali asteroid pomoću Subaru teleskopa koji se nalazi na neaktivnom vulkanu Manua Kea na Havajima. Teleskop je prečnika 8.2 metra, a pomoću njega su otkrili da asteroid Apophis prečnika 340-370 m odstupa od svog očekivanog položaja u orbiti za 170 metara.

Proračuni dobijeni 2016. godine su skoro isključili mogućnost udara 2068. godine na 1: 150 000 za udar, odnosno 99,99933% šanse da promaši. Međutim, nova otkrića će promeniti ove brojeve, ali koliko to ćemo videti kada otkrića postanu preciznija. Odlična prilika za tako nešto će se ukazati već sledeće godine.

U noći 5. marta 2021. godine Apophis će proći na udaljenosti od Zemlje na 16 452 369 km, odnosno oko 44 puta udaljenost Zemlja – Mesec. Očekuje se da asteroid dostigne magnitudu 15 ili 16, a to nije dovoljno za posmatranje malim amaterskim teleskopima. Da biste posmatrali asteroid ove magnitude potreban je teleskop prečnika 12″, a za sigurno posmatranje 14″ ili manji teleskop sa dobrom kamerom.

U planu je korišćenje NASA-inog teleskopa NEOWISE pomoći koga je otkrivena kometa NEOWISE koju smo posmatrali i fotografisali preko leta, kao i radio teleskope na opservatoriji Goldstone u Kaliforniji i Arecibo u Portoriku ako popravke na njemu budu uspešne do tada. Radio teleskop Arecibo je prečnika 305 metara, a pucanje kabla je napravilo rupu prečnika oko 30 metara na jugoistočnoj strani tanjira. Zbog ovoga je teleskop van funkcije od 10. avgusta.

Prema nekim procenama može se očekivati da asteroid veličine Apophis-a udari u Zemlju svakih 80 000 godina. Apophis je od strane Međunarodne astronomske unije klasifikovan kao potencijalno opasan.

Uskoro možemo očekivati preciznije proračune i odgovor koliko će efekat Jarkovskog uticati na događanja 2068. godine.

Još jedan kratak video efekta Jarkovskog:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s