Starship – uspešno lansiranje i eksplozija pri sletanju (+ video)

Privatna kompanija SpaceX je napravila još jedan važan korak na putu prema Marsu. Elon Musk smatra da je ovo uspešna proba Starship prototipa ili kako je napisao na svom tviter nalogu: “Mars, evo nas”! Međutim, očigledno je Elon bio svestan rizika jer je pre lansiranja potpunom uspehu davao male šanse, a što je ponovo napisao na tviteru.

Najnoviji Starship prototip je sjajno srebrnkaste boje sa skraćenim nazivom SN8. Visina SN8 iznosi 50 metara, a kompletna letelica sa busterima prvog stepena visine 70 metara imaće ukupnu visinu 120 metara. Cilj je prevoz ljudi sa 100 tona tereta do Meseca i Marsa.

Prvo lansiranje SN8 koje je trebalo da se dogodi u utorak prekinuto je na samo 1,3 sekunde pre početka zbog problema sa Raptor motorima. Drugo lansiranje koje je obavljeno oko ponoći (sreda/četvrtak) po našem vremenu je bilo uspešno. Letelica je delovala stabilno do visine od 12,5 kilometara, a tako je izgledalo i pri povratku. Međutim, pri kontaktu sa tlom SN8 je eksplodirao i nestao u ogromnoj vatrenoj lopti.

Let je trajao 6 minuta i 42 sekunde od početka lansiranja do eksplozije. Kao razlog za neuspešno sletanje navedeno je da je u rezervoaru za gorivo bio nizak pritisak prilikom sagorevanja tako da letelica nije mogla dovoljno da uspori i dotakla je je tlo većom brzinom što je dovelo do eksplozije, ali su dobijeni svi potrebni podaci za dalja testiranja.

Ovaj let je bio znatno složeniji od prethodnih čija je maksimalna visina leta bila 150 metara, a ostvarena je sa tri različite letelice – Starhopper, SN5 i SN6.

Pogledajte kako je to izgledalo. Lansiranje počinja na 1:05:

Kako je napisano na FB stranici Curiosity.About.Science:

Nasa je SpaceX-u dodelila 135 miliona dolara za pomoć u razvoju Starship-a, zajedno sa vozilima suparničkih kompanija poput Blue Origin-a, svemirske kompanije u vlasništvu amazonskog milijardera Jeffa Bezosa i Dinetcis-a u vlasništvu Leidosa.Tri kompanije se takmiče za buduće ugovore o izgradnji pristaništa za Mesec u okviru Nasinog programa Artemis, u kojem se planira serija ljudskih istraživanja Meseca u narednoj deceniji. SpaceX, sa sedištem u Havthorneu, u Kaliforniji, kupuje stambena imanja u selu Boca Chica, severno od Američko-Meksičke granice na jugoistoku Teksasa, kako bi napravio prostor za svoje proširene kapacitete za koje Musk predviđa kao buduću „kapiju ka Marsu ”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s