Misija Artemis I zakazana za 2021. godinu

Artemis I prva u nizu NASA-inih misija koja će ponovo omogućiti ljudsko istraživanje Meseca, a nakon toga i na Marsu, zakazana je za 2021. godinu.

S obzirom da su letovi u orbiti Zemlje sa i bez ljudske posade isprobani mnogo puta do sada, Artemis I će sve to preskočiti i krenuti na put oko Meseca bez ljudske posade i na taj način započeti put za sletanje novih astronauta na površinu Meseca. Nakon ovog uvodnog leta Artemis II će imati posadu, dok će Artemis III sleteti na južni Mesečev pol.

Artemis I je zakazan za novembar 2021. godine sa svemirskog centra Kenedi u Cape Canaveral na Floridi. Sastojaće se od dva najnovija sistema koja NASA ima i to od kapsule Orion i Space Launch System najmoćnije raketa na svetu. Biće to demonstracija mogućnosti kojima NASA raspolaže.

Orion i Space Launch System – foto: NASA

Letelica Orion će imati zadatak da na svom putu ostavi više malih satelita nazvanih CubeSats. Ovi mali sateliti nisu deo Artemis misije.

Orion će prikupljati naučne podatke, a za povratak će korisititi pogonski sistem koji je obezbedila Evropska svemirska agencija (ESA), kao i mesečevu gravitaciju. Nakon pređenih više od 2,1 miliona km letelica Orion će biti usmerena prema obali Baja u Kaliforniji.

Sledeći video prikazuje Artemis I:

Iako je pandemija usporila testiranje SLS testiranje je nastavljeno u svemirkom centru agencije Stennis u Misisipiju.

NASA je objavila i spisak od 18 astronauta koji će činiti ARTEMIS tim, a među njima ima i poznatih astronauta koji su već više meseci proveli na ISS-u.

Sledeći video nas upoznaje sa timom ARTEMIS:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s