“SVEMIR” u 2020. godini – mala statistika

Kao i deceniju unazad adresa svemir.blog je bila jedina na kojoj ste mogli da pratite jedino astronomska dešavanja, čitate tekstove vezane samo za astronomiju, gledate astro video i astrofotografije…Nije bilo drugih tema koje bi mogle da vas dekoncentrišu dok razmišljate o astronomiji.

Baš iz gore navedenih razloga zadovoljan sam brojem poseta ljubitelja astronomije u 2020. godini. Od 1. januara do danas broj pregleda iznosi preko 230 000, dok je najviše poseta bilo u aprilu i to preko 40 000. Najviše dnevih poseta bilo je 18. aprila – 11 816.

Najčitaniji tekstovi u 2020. godini bili su:

1. Upoznajmo noćno nebo (sazvežđa, zvezde, planete…) – preko 27 000 pregleda

2. Starlink sateliti i kako izgledaju na nebu – preko 16 000 pregleda

3. Kalendar astronomskih događaja u 2020. godini – preko 10 000 pregleda

4. Teleskopi – preko 7 000 pregleda

5. Najsjajnija zvezda na nebu – Sirijus – preko 7 000 pregleda

Najviše pitanja koja su postavljali čitaoci odnosila se na kupovinu teleskopa za početnike do 300e, dok se više od polovine takvih odnosila na kupovinu teleskopa za decu starosti oko 10 godina. Nadam se da sam odgovorio na sva pitanja koja su pristigla putem email adrese ili na FB stranici. Takođe na pomenutoj stranici je objavljen veliki broj vaših astrofotografija, ali i komentara i pitanja. Broj pratilaca ove stranice se približio broju od 8 000.

Za lakšu komunikaciju između čitalaca bloga i pratilaca FB stranice pre nekoliko nedelja formirana je grupa SVEMIR.BLOG gde svi astronomi amateri mogu razmenjivati svoje astrofotografije ili filmove, postavljati pitanja, ankete i sl. Neke od objava završe i na novootvorenom instagram nalogu.

Hvala svima koji prate ovaj blog jer bez vas ne bi ni bilo tekstova na njemu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s