Njihovo veličanstvo – fotografija Saturna i Jupitera

S obzirom da je agonija sa oblacima trajala skoro mesec dana bio sam siguran da neću videti Saturn i Jupiter u istom vidnom polju teleskopa.

Ipak, danas dok su se ove dve najveće planete našeg zvezdanog sistema još uvek nalazile blizu na nebeskoj sferi oblaci su se razišli i dali šansu za posmatranje.

Između trenutka kada sam primetio da oblaka nema i njihovog zalaska ostalo je veoma malo vremena za postavljanje i hlađenje teleskopa…ako može da se ohladi sa radijatorom ispod njega. 🙂

Sve namontirano veoma brzo, ali nažalost imao sam problem sa fokusom da bi slikao boilo šta pomoću barlow 2,5x pa je korišćen samo teleskop 250/1200 na dobsonovoj montaži i Nikon D5100 u primarnom fokusu. Slika je bila nemirna, ali sam zadovoljan jer sam uspeo da ih vidim i forografišem.

Saturn i Jupiter

2 thoughts on “Njihovo veličanstvo – fotografija Saturna i Jupitera

  1. Mirjana Dedic Nikitovic

    Slika je divna. Nisam imala sreće sa vremenom. Sačuvaću ovu Vašu sliku. Pozdrav i želim Vam još mnogo uzbudljivih fotagrafija.
    sre, 23. dec 2020. 18:03 SVEMIR je napisao/la:
    > Predrag Agatonović posted: “ S obzirom da je agonija sa oblacima trajala > skoro mesec dana bio sam siguran da neću videti Saturn i Jupiter u istom > vidnom polju teleskopa. Ipak, danas dok su se ove dve najveće planete našeg > zvezdanog sistema još uvek nalazile blizu na nebeskoj sfer“ >

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s