Ogroman asteroid u 2021. godini prolazi na 2 miliona km od Zemlje

Ove godine nas očekuje zanimljiv prolaz ogromnog asteroida pod zvaničnim nazivom 2001 FO32. Pod ogromnom asteroidom podrazumevamo to da je veći od 97% poznatih, ali ipak mali u odnosu na velike asteroide kao što je npr. Vesta. Ono što će biti zanimljivo za astronome amatere jeste da će kroz teleskop moći da posmatraju njegovo kretanje u realnom vremenu, jer se kreće velikom brzinom.

Asteroid 2001 FO32 će 21. marta proleteti na udaljenosti od 2 016 351 km od Zemlje, odnosno 5,25 udaljenosti Zemlja -Mesec. Veličina ovog asteroida se procenjuje na 0.767 – 1.714 km, na osnovu njegove osvetljenosti i načina na koji odbija svetlost. Njegova velika brzina kretanja od 34,4 km/s u odnosu na Zemlju će nam omogućiti da uživamo dok ga posmatramo kroz teleskop kao bledu tačkicu koja se jasno pomera u odnosu na okolne zvezde. Poređenja radi Zemlja se oko Sunca kreće brzinom od 30 km/s.

Položaj asteroida 21. marta u sazvežđu Strelac – foto: Stellarium

Amaterskim teleskopima od 8″ trebalo bi da se njegovo pomeranje primeti u vremenskom periodu od 5 do 10 minuta. Za stanovnike naših geografskih širina ovaj asteroid će biti nisko na južnom nebu gde će proći kroz sazvežđa Strelac i Škorpija, a to bi značilo da ćemo ga videti u ranim jutarnjim satima tog 21. marta. Nisam uspeo da pronađem informaciju kolika se magnituda očekuje.

izvor: spacereference.org

U narednih 200 godina ovo će biti najbliži prilaz asteroida 2001 FO32 Zemlji, a sledeći susret je zakazan za 31. godinu, odnosno 22. marta 2052. godine. Orbitira oko Sunca svakih 810 dana ili svake 2,22 godine po veoma izduženoj putanji (vidi sliku na vrhu). Suncu se približava na 0,3 AJ, dok je naudaljenija tačka na 3,11 AJ.

Otrkriven je 23. marta 2001. godine, pripada grupi Apollo asteroida, a klasifikovan je kao potencijalno opasan (Potentially Hazardous Asteroid) zbog njegovih predviđenih prilaska u budućnosti. Iznad je prikazana tabela budućih bliskih susreta, njihovih udaljenosti i brzine asteroida.

Korišćeni izvori:

earthsky.org

spacereference.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s