Vreme je za asteroid 4 Vesta

Vesta je najveći asteroid u glavnom asteroidnom pojasu koji se nalazi između Marsa i Jupitera, s obzirom da je Ceres dobio status patuljaste planete. Sa svojim prečnikom od 525 km vidljiv je nekada sa Zemlje teorijski golim okom, ali ipak se preporučuje posmatranje dvogledom ili malim amaterskim teleskopom kako lov ne bi bio uzaludan. Otkriven je 27. marta 1807. godine.

Ovaj asteroid nije klasifikovan kao opasan je se njegova orbita ne približava Zemljinoj. Napravi krug oko Zemlje za 1330 dana ili 3,64 godine, dok vreme rotacije iznosi 5,34 dana. Kada je Vesta najbliža Zemlji njana udaljenost iznosi 1,14 AJ.

Ovih dana je asteroid Vesta u povoljnom položaju za posmatranje, jer će se naći u opoziciji 5. marta. To znači da će biti tačno sa suprotne strane Zemlje u odnosu na Sunce. Procenjena magnituda je 6.2 prema što nije najsjajnije izdanje, ali bez obzira na magnitudu uvek vam je potreban dvogled za uspešno posmatranje.

U vreme opozicije, kao i trenutno, Vesta će se nalaziti u sazvežđu Lav u blizini zvezde Chertan čija je magnituda 3,30. Uz pomoć ove zvezde će biti lako pronaći asteroid, a lokacija u odnosu na zvezdu je prikazana na slici ispod:

Vesta u opoziciji 5. marta – foto: Stellarium

Ukoliko posmatrate amaterskim teleskopom na tamnoj lokaciji ne propustite priliku da potražite tri galaksije poznate kao Leo triplet, na slici prikazane u crvenom krugu. U pitanju su sve galaksije iz Mesijeovog kataloga M65 i M66, kao i galaksija NGC3628.

Sazvežđe Lav je jedno od zodijačkih sazvežđa koje preseca ekliptika i po veličini zauzima 12. mesto na spisku najvećih sazvežđa. Pripada grupi prolećnih sazvežđa, ali možemo ga posmatrati i u februaru, dok recimo u martu i aprilu kulminira oko 22h. Ne treba propustiti priliku da se posmatra i preko leta. Sadrži veći broj galaksija koje mogu posmatrati astronomi amateri. Više o ovom savzvežđu možete saznati >>>> ovde!

Za nas će Vesta na dan opozicije biti lako dostupna oko 19:05 kada dostigne visinu od 21 stepen iznad istiočnog horizonta, kulminira 8 minuta nakon ponoći iznad južnog horizonta, a prestaće biti u povoljnom položaju za posmatranje kada dostigne 23 stepena iznad zapadnosg horizonta.

Vedro nebo!

___________________________

Slika na vrhu: spacereference.org

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s