Noćno nebo -mart 2021

U martu je potrebno iskoristiti priliku za posmatranje sazvežđe Orion i objekata u njema, zatim sazvežđe Blizanci, pa i sazvežđe Bik. Razlog je što već u aprilu ova sazvežđa zalaze sve ranije i biće u sve nepovoljnijem položaju za posmatranje.

U sazvežđu Orion je zvezda Betelgez i maglina M42, u sazveđu Blizanci zvezde Kastor i Poluks kao i zvezdano jato M35, dok se u sazvežđu Bik nalazi maglina M1, kao i rasejana zvezdana jata Hijade i Plejade. U sazvežđu Bik će boraviti i planeta Mars, ali će biti slabog sjaja, odnosno magnituda će joj iznositi svega 1, 24.

Pročitajte više o:

Sazvežđe Orion

Zvezdano jato Plejade

Međutim, dok ova sazvežđa zalaze ranije na zapadu, na istoku će u sve povoljnijem položaju biti sazvežđa Lav, Devica, Rak, pa i Herkules. U sazvežđu Rak se nalazi lako vidljivo zvezdano jato M44, dok sazvežđa Lav i Devica obiluju galaksijama. Treba iskoristiti priliku i početkom marta posmatrati asteroid Vestu u sazvežđu Lav koji će 5. marta biti u opoziciji i imaće magnitudu od 6.2. U sazvežđu herkules je neverovatno zvezdano jato M13.

Pročitajte više o :

Sazvežđe Lav

Sazvežđe Devica

Asteroid 4 Vesta u opoziciji

Na jutarnjem nebu pre izlaska Sunca u sazvežđu Jarac moguće je posmatrati planete Jupiter i Saturn. Magnituda Jupitera će biti oko -2, dok će Saturn biti znatno manjeg sjaja sa magnitudom od 0,75. Venera će biti blizu Sunca i nećemo je posmatrati, kao i Merkur koji će na jutranjem nebu biti vaoma nisko nad horizontom.

Sledi kratak video o nekim nebeskim objektima koje možete videtu u martu:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s