Merkur prividno blizu zvezdanog jata Plejade 4. maja

Večeras, 4. maja, imaćemo priliku da posmatramo najskriveniju planetu u Sunčevom sistemu, planetu Merkur, pored Plejada najpoznatijeg zvezdanog jata. Prividna udaljenost između njih na nebeskoj sferi će iznositi oko 2 stepena. Međutim, Merkur i Plejade će biti veoma nisko na nebu nakon zalaska Sunca pa neće biti prilike za duže posmatranje. Najbolje je potražiti ih oko 20:20 i tada će biti svega nekoliko stepeni iznad horizonta.

Potreban vam je čist pogled prema zapadnom horizontu bez zgrada, drveća ili brda. Takođe, potrebno je biti na višem položaju sa čistim pogledom prema zapadu.

Magnituda Merkura će iznositi – 1, dok će Plejade imati magnitudu od 1,6. Sa ovakvim sjajem lako se vide golim okom.

Rasejano zvezdano jato Plejade (u narodu poznato kao Vlašići) nalazi se u sazvežđu Bik i udaljeno je od nas oko 380 svetlosnih godina. U NGC katalogu (New General Catalogue – novi opšti katalog) nosi oznaku 1435, dok je u Mesijeovom katlogu prepoznatljivo po oznaci M45.

Više o zvezdanom jatu Plejade

Posmatranje Merkura je veoma otežano. Razlog je taj što se nalazi veoma blizu Sunca i može se videti u sumrak i pred svitanje i to veoma nisko na horizontu gde svetlost mora da prođe kroz najgušće slojeve atmosfere Zemlje.

Više o Merkuru

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s