Kineska svemirska stanica postaje realnost

Kineski svemirski program se ubrazano razvija, a tome u prilog idu nedavno vraćeni uzorci kamenja sa Meseca, kao i plan da se ove godine prema Marsu upute kineska letelica i rover.

Kina je upravo započela još jedan veliki korak prema istraživanju svemira, a to je početak montaže kineske svemirske stanice u orbiti oko Zemlje. Kina je 29. aprila pomoću rakete Long March-5B Y2 u svemir lansirala modul Tianhe (nebeska harmonija) sa lokacije Wenchang (Wenchang Spacecraft Launch Site), na severoistočnoj obali provincije Hainan na jugu Kine.

Tianhe je osnovni modul za prvu kinesku svemirsku stanicu. Dugačak je 16.6 m i širok 4,2 m, dok mu je masa iznosi 22,5 t.

Pogledajte kako je proteklo lansiranje:

Ovo je prvo od 11 lansiranja koliko će biti potrebno da bi se svemirska stanica završila. Stanica će imati oblik slova T, tako da će nakon centralnog modula Tianhe biti potrebna još dva lansiranja za module Wentian i Mengtian kao bi “T” bilo kompletirano. Za završetak stanice biće potrebno četiri lansiranja sa posadom i još četiri sa opremom. Dakle, još 10 lansiranja do kraja 2022. godine. Kineska svemirska stanica će moći da primi do 6 astronauta, a redovna lansiranja sa posadom i opremom će osigurati dugoročno pristustvo ljudi u Zemljinoj orbiti. Radni vek ove stanice je procenjen na 10 godina.

Trenutno se 12 astronauta priprema za život i rad u svemiru, a prvo lansiranje sa ljudskom posadom se planira do juna 2021. godine.

Kada se montaža završi masa svemirske stanice će iznositi 66 t što je višestruko manje od Međunarodane svemirske stanice (ISS). Modul Tianhe je po svojoj veličini sličan nekadaškoj ruskoj svemirskoj stanici “Mir”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s