Meteorski roj Lirida – prava prolećna astronomka poslastica

izvor: imo.net

Meteorski roj Lirida je prava prolećna astronomska poslastica. Nema zimskih temperatura kao kada su na nebu Kvadrantidi, već je temperatura uglavnom dovoljno visoka da se određeno vreme može posmatrati. Kvadrantidi su znatno brojniji od Lirida, ali ih početkom januara mali broj astronoma amatera posmatra.

Od 16-og  pa do 26. aprila na nebu se mogu videti Liridi koji predstavljaju meteorski roj, a ime su dobili po mestu na kome će se

pojaviti – sazvežđu Lira u blizini najveće zvezde Vege, koja dominira ovim delom neba.

Uzrok ove meteorske kiše jesu ostaci komete Thatcher (C/1861 G1) koja je prošla blizu Zemlje i za sobom ostavila roj sitnih čestica na koje Zemlja nailazi svake godine u ovo vreme.

Najveći ZPČ (Zenitski Prosek po Času) se očekuje u noći između 21. i 22. aprila, a iznosi obično oko 20-ak meteora, a njihova brzina je 49 km/s. Ipak, Liridi znaju da iznenade. Zabeleženi su slučajevi da je za sat vremena viđeno i do 100 meteora, odnosno popularno nazvanih “zvezda padalica”.

Iz ovoga je jasno da je broj Lirida po času nepredvidiv.

Najbolje vreme za posmatranje će biti noć između 21-22. aprila posle 22h. U to vreme će sazvežđe Lira lagano izlaziti iznad horizonta sa severoistoka. Zimska sazvežđa kao što su Orion, Veliki i Mali pas sada već zalaze brzo nakon zalaska Sunca i ističe vreme za njihovo posmatranje za ovo doba godine, odnosno pogledajte još jednom prema zvezdama Sirijus i Betelgez. Međutim, tokom posmatranja Lirida na zapadnom nebu možete posmatrati Mars koji se nalazi u bllizini granice sazvežđa Bik i Blizanci, ali u sazvežđu Bik. Jupiter i Saturn se mogu videti na jutarnjem nebu pre izlaska Sunca na jugoistoku.

Radijant Lirida se nalazi istočno od Vege u sazvežđu Lira.

Za posmatranje meteorske kiše nisu vam potrebni optički instrumenti, već samo dobra volja i što tamnije mesto, dalje od gradskog ili bilo kog drugog svetlosnog zagađenja.

Mesec će ove godine biti na 65% u vreme maksimuma ovog roja što je dovoljno da nam smanji broj primećenih meteora. Biće na nebu tokom dana, a zaći će tek oko 3h.

Kratak video o Liridima:

meteor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s