Deo kineske rakete u nekontrolisanom padu

Nakon uspešnog početka sklapanja kineske svemirske stanice i postavljanja u orbitu modula Tianhe 29. aprila raketa Long March-5B, odnosno njeno jezgro, je započelo nekontrolisan pad. Nakon očekivanih manevra za kontrolisan povratak to se nije dogodilo tako da će jezgro rakete dugo 30 m narednih dana nekontrolisano ući u atmosferu Zemlje.

Iako površinu Zemlje čini 71% vodenih površina postoji verovatnoća da deo rakete padne na naseljeno područije. Nije moguće predvdeti gde će raketa pasti zbog njenog nekontrolisanog kretanja, ali će veći deo sagoreti u atmosferi. Ipak postoji realna opasnost da će neki delovi rakete preživeti i pasti na Zemlju.

Ovo ne bi bilo prvi put. U maju 2020. godine veći deo jezgra iste rakete je sagorelo u atmosferi, ali su neki delovi završili u Atlantski okean, ali i na naseljena mesta u Obali Slonovače. Na sreću nije bilo povređenih, ali je bilo materijalne štete.

Neke prognoze govore da će jezgro rakete mase oko 21 tone pasti u subotu 8. maja sa verovatnoćom pada delova na naseljena područija, a na ovo upozorava američka vlada.

Na ovom linku možete pratiti kretanje rakete i trenutno se kreće u orbiti između 166 i 292 km visine. Još podataka možete pratiti >>>> OVDE!

Slika na vrhu pokazuje deo Zemlje gde može pasti deo rakete (obojeno crveno). Ukoliko se pad desi po noći biće zanimljivih svetlosnih efekata.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s