Venera je stigla na večernje nebo, vreme je za Merkur

Venera je sa jutarnjeg neba prešla na večernje. Na netu su astronomi amateri počeli da objavljuju prve ovogodišnje fotografije zvezde Večernjače, odnosno zvezde Danice. Ove amaterske astrofotografije posebno ukrašava i planeta Merkur koja je sada u odličnoj poziciji za posmatranje i fotografisanje na nekih 15 stepeni iznad zapadnog horizonta.

Obe planete se sada nalaze i sazvežđu Bik. Ovo je prilika da fotografišete planete Merkur i Veneru, kasnije rasejana zvezdana jata Plejade i Hijade, ali 12, 13 i 14. maja i Mesec u obliku tankog srpa. Dakle, odlična prilika za odlične astrofotografiju sa više zanimljivih objekata.

Venera se 45 minuta nakon zalaska Sunca nalazi svega nekoliko stepeni iznad horizonta pa će vam biti potreban nesmetan pogled prema zapadu. Ona je 4. maja prešla u sazvežđe Bik, pa 3. juna prelazi u sazvežđe Blizanci, 25. juna u sazvežđe Rak, 12. jula u sazvežđe Lav gde će se zadržati do 10. avgusta kada prelazi u sazvežđe Devica, 18. septembra u sazvežđe Vaga, 7. oktobra u sazvežđe Škorpija, 21. oktobra u sazvežđu Zmijonoša, a 1. novembra u sazvežđu Strelac gde će se duže zadržati…

Trenutna magnituda Venere je – 3,87, a krajem avgusta će dostići – 4 i nastaviće da raste do kraja godine. Tačnije u decembru će dostići neverovatnu magnitudu od – 4.88 (prema Stellarium-u) u sazvežđu Strelac.

Visina Merkura na večernjem nebu još uvek raste, a 17. maja će dostići najveću istočnu elongaciju od 22 stepena. najskrivenija planeta u našem zvezdanom sistemu se u ovom periodu otkriva. Trenutna magnituda joj je – 0,14, ali će joj u narednim danima opadati pa će 17. maja imati “svega” 0,40.

Pripremite fotoaparate i vedro nebo!

_____________________________________

fotografija na vrhu:

izvor – Vito Technology

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s