Najbliži “susret” Venere i Merkura u poslednjih 12 godina

Danas, 29. maja u 7:34, planete Merkur i Venera bile su najbliže (u konjunkciji) jedna drugoj na nebeskoj sferi u proteklih 12 godina. Međutim, iako od tog trenutka njihovo rastojanje raste i večeras ih možemo posmatrati. U trenutku najbližeg susreta rastojanje je iznosilo svega 0,4 stepena (prečnik punog meseca je 0,5 stepeni), dok će večeras to rastojanje iznositi oko 0,5 (kao kada bi obe planete stajale na suprotnim stranama punog Meseca). Sledeći ovako blizak susret desiće se 2033. godine.

Sve ovo dešavaće se u sazvežđu Bik nekoliko stepeni od Crab Nebule koja u Mesijeovom katalogu nosi oznaku M1. Ova nebula je ostatak supernove primećene daleke 1054. godine od strane kineskih astronoma. Prema kineskim beleškama iz tog vremena bila je vidljiva 23 dana i po obdanici, dok joj je sjaj bio veći od Venere. Danas je možemo videti jačim dvogledima ili malim amaterskim teleskopima. Magnituda joj je 8,4.

Magnituda Venere će iznositi – 3.9, dok Merkur neće biti upadljiv sa svojom magnitudom od svega 2.3. Nakon današnjeg susreta Merkur će gubiti visinu i svakog narednog dana će biti blliže horizontu nakon zalaska Sunca, a Veneri će visina rasti do kraja godile, ali i magnituda do neverovatnih – 4,8.

________________________________

slika na vrhu: Vito Technology

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s