Asteroid doleteo iz pravca Sunca, otkriven dan posle najbližeg susreta sa Zemljom

Nije novost da asteroidi stižu do Zemlje iz pravca Sunca, a primer za to je i asteroid koji je 15. februara 2013. godine eksplodirao iznad Čeljabinska u Rusiji nanevši štetu u šest ruskih gradova. Oko 1500 ljudi je zatražilo medicinsku pomoć, uglavnom zbog posekotina nanetih od razbijenih prozora. Ovaj asteroid je imao prečnik oko 17 metara.

Novootkriveni asteroid 2021 SG je projurio na pola udaljenosti Zemlja – Mesec, odnosno oko 190 000 km od Zemlje. To se dogodilo 16. septembra, alli je otkriven tek 17. septembra. Ovoga puta kao razlog, za kasno otkrivanje, je navedeno to da je asteroid došao iz pravca Sunca i da ga zbog toga astronomi nisu primetili.

Putanja asteroida 2021 SG – foto: NASA/JPL

Asteroid 2021 SG je četiri puta veći od pomenutog asteroida iz 2013. godine, odnonsno procenjuje se da ima oko 68 m u prečniku. Da je kojim slučajem uronio u zemljinu atmosferu bio bi to veoma sjajan meteor čiji bi delovi sigurno završili na površini Zemlje. Takođe, kretao se velikom brzinom od 85,748 km/h ili 23.8 km/s.

Trenutno nije moguće otkriti asteroide koji dolaze iz pravca Sunca, ali NASA radi na projektu u kome razvija novi infracrveni svemirski teleskop Near-Earth Object Surveyor space telescope ili kraće NEO Surveyor. NASA očekuje da će ovaj teleskop otkriti 90% asteroida prečnika preko 140 m. Asteroid ove veličine bi mogao da uništi jedan veliki grad. Lansiranje ovog teleskopa se očekuje 2026. godine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s