Otkrivena nova kometa – očekuje se da bude baš sjajna

Baš sjajna? Za prognozu sjaja komete ovo je hrabro. Od mnogih kometa se očekivalo da zablistaju na noćnom nebu, ali su se jednostavno raspale dok su se približavale Suncu, a naročito prilikom prolaska kroz perihel.

Nova kometa sa službanim nazivom koji se teže pamti – A10SVYR, otkrivena je 22. februara, njen sjaj je sada 18. magnitude, odnosno ne možemo je videti amaterskim teleskopima i udaljena je oko 7,3 AJ i nalazi se u sazvežđu Zmije. Kako se bude približavala Suncu sjaj će joj postepeno rasti i možemo da se nadamo da će dostići sjaj koji su joj prognozirali.

Prema objavi koju je sajt starwalk dao na svojoj FB stranici očekuje se sjaj komete magnitude 0 do 1. Ovo bi znalilo da bi sjaj trebao da bude sličan kao kometa NEOWISE koju smo posmatrali golim oko bez bilo kakvih problema tokom leta 2020. godine.

Takođe u istoj objavi se navodi da na sajtu Minor Planet Center postoje podaci do decembra 2023. godine, ali nisam uspeo da ih pronađem. Možda samo nisam bio dovoljno uporan.

Putanje komete A10SVYR – izvor: catalina.lpl.arizona.edu

Sredinom oktobra 2024. godine kometa će se pojaviti na večernjem nebu severne hemisfere nakon prolaska kroz perihel (0,39 AJ od Sunca), a najbliža Zemlji će biti 13. oktobra 2024. godine (0,47 AJ od Zemlje) i tada se očekuje sjaj od 0. magnitude. Poređenja radi, zvezda Vega ima ovu magnitudu.

Orbitalni period ove komete je 26 000 godina i kakao pišu ima veliko jezgro.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s