Novootkrivena kometa ATLAS biće vidljiva golim okom?

Još od komete ISON iz 2013. godine nije bilo tako velikih očekivanja da će neka kometa dostići magnitudu koja će biti negativna. Međutim, prognozirati sjaj komete je veoma nezahvalan posao, jer su komete nepredvidive, a posebno u trenucima najbližeg susreta sa Suncem…baš kao što je i kometa ISON dezintegrisana tokom poslednjeg perihela 28. novembra 2013. godine i kada je raspršila naše nade da će zasijati magnitudom od – 8 ili sjajnije.

Kometa ISON…nije dobro

Ovih dana nadu nam je dala novootkrivena kometa C/2019 Y4 (ATLAS). Otkrivena je krajem prošle godine, odnosno 28.12.2019. god., pomoću sistema ATLAS. U pitanju je sistem za rano upozoravanje na udar asteroida ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) koji je je razvio Univerzitet na Havajima, a finansirala NASA.

Novootkriveni dvojni asteroid 2020 BX12 pomoću sistema ATLAS

U trenutku kada je otkrivena kometa je bila slabog sjaja, odnosno magnitude oko 20 i bila je udaljena od Zemlje 439 350 900 km. Nakon otkrića odmah je privukla pažnju astronoma upravo zbog prognoze sjaja koji se očekuje.

delovi komete
Delovi komete – jezgro, koma, rep od gasa i prašine

Sjaj joj se brzo povećavao, a trenutno kometa na nebu ima veličinu od 20 arcminuta. Poređenja radi pun mesec ima 30 acrminuta. Ovo bi značilo da ima veliku komu.

Zanimljivost: S obzirom da kometa Atlas prati putanju i orbitu Great comet iz 1844. godine pretpostavlja se da su ove dve komete delovi većeg tela koje se nakada ranije iz nekog razloga raspalo na menje delove.

kometa atlas
Komete Atlas kroz sazvežđa – izvor: http://www.britastro.org/sites/default/files/2019y4.pdf

Trenutno se kometa nalazi u sazvežđu Veliki Medved i magnutuda joj je oko 8. Taj sjaj nije dovoljan da se posmatra golim okom, ali je vidljiva dovogledom ili malim astronomskim teleskopima. Dalje će se kretati preko sazvežđa Žirafa i Perseja prema južnom nebu.

2019y4
Kriva sjaja komete Atlas – izvor: BAA

Kada pogledamo svetlosnu krivu koju je objavila Britanska astronomska asocijacija (BAA) vidimo veliki mogući porast sjaja komete koji može biti iznad magnitude -6. Kada uporedimo sa trenutnom magnitudom Venere od preko -4,4 jasno nam je da bi kometa sa magnitudom -6 bila nezaboravan astronomski događaj. Međutim, nisu sve prognoze sjajne kao što je ova.

Prognoze prema astro.vanbuitenen.nl su da je trenutna magnituda komete 7,9, a da će 23. maja biti najbliža Zemlji sa magnnitudom -8,4. U perihelu (najbliža Suncu) magnituda će dostići – 11,8. Ipak, smatram da su ovakve prognoze teško ostvarive znajući prirodu kometa, a neki astronomi joj predviđaju istu sudbinu kao što je kometa ISON imala.

Ovo su bile naoptimističnije prognoze, ali može se očekivati sjaj od +2 pa do pomenutih – 11, a to će zavisiti od mnogo faktora kako se kometa bude približavala Suncu. Ako se prognoze pokažu makar i približno tačne može se očekivati da je krajem aprila vidimo golim okom.

Prema sajtu earthsky.org očekuje se da maksimalna magnituda bude između +2 i -6, a da bi oko 1. maja trebalo da bude oko +5 i tada bi već teorijski trebala da se vidi golim okom. U junu će već biti vidljiva za stanovnike južne zemljine hemisfere i proći kroz sazvežđa Bik i Orion koja će za nas već u maju biti nevidljiva.

Na sajtu theskylive.com prognoze su manje optimistične i maksimalna magnituda koju možemo očekivati je oko +4:

kometa altls dij.
Magnituda komete Atlas – izvor: theskylive.com

Ipak, kakav će sjaj stvarno imati kometa ATLAS… moraćemo sačekati mesec maj i uveriti se u to. U svakom slučaju biće zanimljivo pratiti promenu sjaja ove komete u narednom periodu. Na ovom mestu možete pratiti buduće vesti.

Kometa će proći od Zemlje na bezbednoj udaljenosti od 116 855 706 km, dok će u perihelu biti udaljena od Sunca 37 848 261 km (Merkur je u proseku udaljen od Sunca 28 miliona km).

CometC2019Y4AtlasNASAJPL-800x533
Putanja komete Atlas – foto: NASA/JPL

Poslednju kometu koju sam posmatrao golim okom jeste kometa C/2011 L4 PANSTARRS u martu 2013. godine. Bila je oko 2. magnitude i oko 1h nakon zalaska Sunca posmatrali smo je kao bledu mrljicu nisko prema zapadnom horizontu.

 O kometi PANSTARRS…

Uspeli smo i da je fotografišemo jako lošim fotoaparatom i lošim posmatračkim uslovima kratko nakon zalaska Sunca:

panstarrs

__________________________________________________
Izdvojena slika na vrhu teksta: Kometa ATLAS i galaskije M81 i M82
Izvor: https://apod.nasa.gov/apod/ap200321.html

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s