Asteroid fotografisan dobsonom 250/1200

S obzirom da nakon 18h ne možemo da izađemo a da ne “častimo” državu više desetina hiljada dinara želeo sam da se uverim da li svojim teleskopom, pored velikog svetlosnog zagađenja, mogu da vidim asteroid magnitude 11,1 sa prozora sobe sa koga se vidi južno nebo.

Dobsonom 250/1200 moguće je videti i objekte magnitude 13.5, ali kad su uslovi za posmatranje odlični. Ipak, iz grada su uslovi uvek nepovoljni.

Oko 20 h sam ostavio teleskop pored prozora da se ohladi i da se koliko može ujednači spoljna i unutrašnja temperatura da bi slika u okularu bila što mirnija. Sat vremena kasnije počeo sam potragu za asteroidom. Srećom, postoji program Stellarium koji olakšava lociranje asteroida. Jednostavno sam reddot tražilac uperio tamo gde Stellarium kaže i na moje iznenađenje asteroid je bilo moguće videti pomoću veoma loših okulara. Jedva vidljiv perifernim vidom, bled i neupadljiv, ali ipak vidljiv.

Kako dobsonova montaža nema praćenje nije ni moguće napraviti astrofotografiju onako kako bi trebalo već kako je jedino moguće. U primarnom fokusu povećati ISO vrednost i podesiti exp na 1 sekundu kako bi objekti ostali tačkasti ili smanjiti ISO i podesiti exp na 15 ili 20 sekundi da bi dobio tragove objekata i smanjio šum na fotografijama. Odlučio sam se za drugu opciju.

Nikon D5100 je postavljen u primarni fokus pomoću adaptera, ISO je podešen na 400 a exp na 15 sekundi. Obrada fotografije je bila minimalna.

U pitanju je asteroid (52768) 1998 OR2, čiji je prečnik procenjen oko 2 km i koji će 29. aprila proći će na 6 290 560 km od Zemlje, što je oko 16 puta udaljenosti Zemlja – Mesec (ZM=384 000 km).

Asteroid (52768) 1998 OR2 prolazi 29. aprila

Na slici sam obeležio dve zvezde sa njihovim magnitudama u zagradi da bi se uporedio sjaj asteroida i zvezda. Jasna je razlika između zvezde 7. magnitude i asteroida magnitude 11,1. U vreme fotografisanja, 27. aprila, asteroid se nalazio u sazvežđu Hydra i vidno je promenio položaj u odnosu na zvezde, za sat vremena posmatranja, po čemu se jasno zaključuje da je u pitanju asteroid a ne zvezda.

Asteroid 52768

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s