Snimio ISS amaterskim teleskopom bez praćenja

Na FB stranici proizvođača teleskopa SkyWatcher objavljen je gif koji je snimio neko po imenu Szabolcs Nagy, a koristio je teleskop Sky-Watcher FlexTube Dobsonian od 10″. FlexTube označava da je ovaj tubus moguće sklopiti preko montažnih šina radi lakšeg transporta.

Dobsonova montaža, na kojoj je montiran sklopiv tubus od 10″, bila je bez praćenja, a on je za cilj imao da snimi Međunarodnu svemirsku stanicu ili popularno kraće ISS. Koristio je kameru ZWO ASI224MC i barlow sočivo TeleVue 2x.

Sve ovo je u redu, ali praćenje svemirske stanice je bilo ručno jer njegova dobsonova montaža nije imala motore za praćenja. Mogu reći da je praćenje i na mnogo manjim uvećanjima pomoću ovakvog teleskopa užasno teško jer se stanica kreće brzo za to vidno polje.

Jednom sam uspešno ručno pratio ISS, ali pomoću ručica za fino praćenje na prethodnom teleskopu SW 150/750 na EQ3 montaži. Međutim, neuporedivo mi je teže bilo to raditi na mom trenutnom dobsonu od 10″ i zato smatram da je ovaj snimak vrhunski, bez obzira na trajanje od 2 sekunde.

Evo kako je on to snimio i svaka čast:

Pokušajte na potpuno besplantom simulatoru koji je izbacila kompanija SpaceX da spojite letelicu Dragon sa svemirskom stanicom.

SpaceX simulator spajanja letelice Dragon sa svemirskom stanicom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s