Prelepo – kometa NEOWISE sa ISS-a (4K)

Već smo videli i previše fotografija komete NEOWISE, ali tako i treba jer ne znamo kada ćemo sledeći put imati priliku da vidimo takav nebeski događaj. Svako je želeo da ima svoju sliku komete, ali tako i treba jer ne možemo to da uradimo svakog dana. Poslednja slična prilika za slikanje komete ovakvog sjaja stanovnici severne zemljine polulopte imali su 1997. godine. Dakle, ne dešava se baš često.

Na ovom blogu, ali i na FB stranci bloga objavljen je veliki broj vaših fotografija i svaka je bila prava astrofotografija. Mesec ili Sunce možemo fotografisati svakog dana, ali potraga za kometom je nešto posebno.

S obzirom da se kometa sada već udaljava od Zemlje (najbliža je bila 23. jula) i gubi na sjaju o njoj će se pisati sve manje. Za kraj izveštavanja o njoj pogledajte prelep video u 4K rezoluciji snimljen sa Međunarodne svemirske stanice.

Na snimku se odlično vide zvezdana jata Plejade i Hijade. U Hijadama sjajem se izdvaja planeta Venera. Suprotno od zvezdanih jata stiže kometa. Izgleda fenomenalno, a posebno dok Sunce izlazi posmatrano sa svemirske stanice ( za nestrpljive kometa se pojavljuje posle trećeg minuta):

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s