Večeras je kometa ATLAS tik uz zvezdu Bellatrix u sazvežđu Orion

Kometa ATLAS (C/2020 M3) je trenutno najsjajnija na nebu, ali nije sjajna kao kometa NEOWISE koju smo golim okom posmatrali u julu. Ova kometa je vidljiva dvogledom jer joj je trenutna magnituda oko 8,1. U dvogledu će biti vidljiva kao mala bleda mrlja koju ćete jasno razlikovati od zvezda.

Kometa Atlas pored zvezde Bellatrix – izvor: theskylive.com

Baš večeras će ova kometa biti tik uz sjajnu zvezdu Bellatrix u poznatom sazvežđu Orion. Bellatrix je najsjajnija zvezda desno od poznate crvenkasno-narandžaste zvezde Betelgez. Sve što je potrebno je da uperite dvogled u pravcu zvezde Bellatrix i u vidnom polju bi trebalo da se nađe i bleda mrlja, odnosno kometa. Naravno, sve zavisi da li je vaš dvogled dovoljno snažan da primeti kometu, kao i da li su uslovi za posmatranje dovoljno dobri, jer su komete bleda tela koja su zahtevna za astronomska posmatranja. Najbolje je nalaziti se na tamnoj lokaciji dalje od gradskog osvetljenja i pod vedrim nebom, a ne onako kako sam ja pokušao sinoć – teleskopom, sa prozora, preko gradskih sijalica, kroz jasno vidljivu maglu…Naravno, nisam video apsolutno ništa. Dakle, neuspešan pokušaj nije samo do lenjosti da se iznese teleskop na otvorenom tamnom mestu, već i do magle. 🙂

Sazvežđe Orion

Preporučuje se dvogled 7×50 ili 10×50. Naravno, teleskopima od 6″ ili većim dobar pogled je zagarantovan. Ono što nisam pročitao kod onih koji su je posmatrali jeste da se neko pohvalio da je video njen rep. Najbolje vreme za posmatranje je nakon 22h kada sazvežđe Orion zauzme povoljan položaj na jugoistočnom nebu.

Kometa je otkrivena 27. jula kada je još uvek bila slabog sjaja i nedostižna za amaterske teleskope, a za otkriće je zaslužan sistem ATLAS.

Više o kometi: https://svemir.blog/2020/11/11/kometa-atlas-c-2020-m3-vidljiva-dvogledom-i-lako-se-pronalazi/

__________________________________________

Slika na vrhu: Kometa ATLAS (C/2020 M3) snimljena 7. novembra iz Austrije. Na desnoj strani slike je maglima M42 u sazvežđu Orion koja je vidljiva golim okom.

Autor fotografije: Michael Jaeger

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s