Kometa ATLAS (C/2020 M3) vidljiva dvogledom i lako se pronalazi

Kometa ATLAS (C/2020 M3) je trenutno najsjajnija na nebu, ali nije sjajna kao kometa NEOWISE koju smo golim okom posmatrali u julu. Ova kometa je vidljiva dvogledom jer joj je trenutna magnituda oko 8. U dvogledu će biti vidljiva kao mala bleda mrlja koju ćete jasno razlikovati od zvezda.

Prednost u pronalaženju ove komete trenutno nam daje sazvežđe Orion u kome se ona sada nalazi. Danas se nalazi u pravcu Orionovog pojasa Alnitak – Alnilam – Mintaka – kometa ATLAS. Narednih dana će se kretati u pravcu sjajne zvezda Bellatrix kao što je prikazano na slici ispod:

Putanja komete M3 – foto: Stellarium/AstroBob

Kometa je otkrivena 27. jula kada je još uvek bila slabog sjaja i nedostižna za amaterske teleskope, a za otkriće je zaslužan sistem ATLAS.

Sada je na vrhuncu sjaja, a najbliža Zemlji biće 14. oktobra i to na bezbednoj udaljenosti od oko 53 miliona km. Ne predstavlja pretnju, a dovoljno je blizu da pronađete tamniju lokaciju i potražite je dvogledom. Preporučuje se 7×50 ili 10×50. Naravno, teleskopima od 6″ ili većim dobar pogled je zagarantovan. Ono što nisam pročitao kod onih koji su je posmatrali jeste da se neko pohvalio da je video njen rep.

Najbolje vreme za posmatranje je nakon 22h kada sazvežđe Orion zauzme povoljan položaj na jugoistočnom nebu.

Prognoze kretanje magnitude komete ATLAS (C/2020 M) – izvor: http://aerith.net/comet/catalog/2020M3/2020M3.html

Takođe, nisam pokušao na ovoj kometi ali je sigurno moguće pomoću dslr fotoaparata na slikama primetiti zelenkastu mrljicu. Sve što treba uraditi narednih dana jeste da fotoaparat uperite prema zvezdi Bellatrix podestite ISO na 800, exp na 10-ak sekundi i niži f broj (otprilike naravno).

Vedro nebo!

_________________________________________________

Slika na vrhu: Kometa ATLAS (C/2020 M3) snimljena 7. novembra iz Austrije. Na desnoj strani slike je maglima M42 u sazvežđu Orion koja je vidljiva golim okom.

Autor fotografije: Michael Jaeger

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s