Pukao još jedan kabl na radio teleskopu Arecibo

Radio teleskop Arecibo baš nama sreće u poslednjih nekoliko godina. Još 2017. godine uragan “Marija” je napravio štetu na teleskopu od 12,3 miliona dolara, a saniranje štete je još uvek bilo u toku kada je 10. avgusta 2020. godine pukao jedan od kablova koji drže metalnu platformu prijemnika i napravilo rupu prečnika oko 30 metara na jugoistočnoj strani tanjira.

Na ovom teleskopu postoji 18 kablova koji idu preko tri armirano-betonskih kula i drže metalnu platformu od 900 tona. Od 1999. godine pomoću njega se prikupljaju podaci za projekat SETI (Search for Extarterrestrial Intelligence). Radio teleskop Arecibo je prečnika 305 metara. Više o ovom radio-teleskopu možete pročitati >>>> OVDE!

Šteta na teleskopu napravljenja 10. avgusta

Sigurno ste ovaj radio teleskop primetili ukoliko ste pogledali film “Kontakt” snimljen po knjizi Karl Sagana.

Ova popravka je još uvek bila u toku kada je 6. novembra ove godine pukao kabl i to na istoj kuli kao i onaj od 10. avgusta. Pretpostavlja se da je razlog novom pucanju kabla opterećenje koje su ostali kablovi preuzeli zbog pucanja prvog kabla. Trenutno se dronom procenjuje nova šteta.

Arecibo je trebalo da marta sledeće godine snima asteroid Apophis koji će 2029. godine proleteti pored Zemlje i biti vidjiv golim okom. Zatim će se vratiti 2036. godine i oba puta biće neprecizan…što je naravno dobro. Međutim, proračuni kažu da će se približiti i 2068. godine, ali najnovija merenja pokazuju promenu u njegovoj orbiti.

Radio teleskop Arecibo je bio najveći radio teleskop od njegove izgradnje 1963. pa do 2016. godine kada su kinezi završili svoj radio teleskop od 500 metara, odnosno njihov Five-Hundred-Meter Aperture Spherical Telescope (FAST).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s