Najveća konjunkcija Jupitera i Saturna još od Galileja

Velika konjunkcija Jupitera i Saturna nije velika samo zato što su u pitanju dva gasovita džina, već i zato što se ne dešava tako često kao kada su u pitanju konjunkcije nekih drugih planeta.

Ove dve planete su već nekoliko meseci na nebu prate jedna drugu, tačnije deluje kako manje sjajni Saturn prati i približava se Jupiteru. Jupiter je znatno sjajniji od Saturna, a uskoro će se toliko približiti da će se videti u istom vidnom polju dvogleda, pa čak i teleskopa.

Poslednja vellika konjunkcija Jupitera i Saturna

Poslednja ovako velika konjunkcija dve najveće planete Sunčevog sistema dogodila se 1623. godine. Ali da ne budem lenj pogledao sam u Stellariumu i video da je tačan datum 17.07.1623. godine, dok su obe planete boravile u sazvežđu Rak. Takođe su se mogle videti u istom vidnom polju tada Galilejevog teleskopa. Planete su bile vidljive nisko na nebu nakon zalaska Sunca pa je verovatno sunčeva svetlost delimično ometala posmatranje. Slično će biti i ove godine, ali čini mi se da ćemo imati neki minut više za posmatranje.

Nakon skoro 400. godina sledeća zakazana velika konjunkcija Jupitera i Saturna je 21. decembra nakon zalaska Sunca nisko na jugozapadnom nebu.

Prividna udaljenost Jupitera i Saturna

foto: Jay Ryan

Tog 21. decembra prividna udaljenost između dve planete iznosiće 6.1 arc min. Poređenja radi, pogledajte zvezdu Mizar u Velikom medvedu. Tik uz nju nalazi se manje sjajna zvezda Alcor. Njihova udaljenost na nebeskoj sferi iznosi 11.8 arc min. Ove dve zvezde su nekada bile primer za proveru dobrog vida. Iz ovoga se zaključuje da će udaljenost dve planete na nebeskoj sferi iznositi svega desetinu stepena i biće skoro duplo bliže od Mizara i Alcora.

Uporedite: 1 arc min = 1/60 stepeni

Planete će 01. decembra biti udaljene 2.2 stepena, dok će 15. decembra ta udaljenost iznositi svega 0,7 stepeni. Nakon toga će se svake večeri to rastojanje smanjivati za 0.1 stepen, sve do 21. decembra. Sledeća ovako velika konjunkcija Jupitera i Saturna desiće se 15. marta 2080. godine.

Gde se nalaze Jupiter i Saturn

Trenutno su planete u sazvežđu Strelac, ali će se konjunkcija desiti u sazvežđu Jarac, na samoj granici sa sazveđem Strelac. Magnitude će im iznositi: Jupiter -1,97; Saturn 0,63. Jupiter će biti udaljen od nas 5,925 AJ, a Saturn 10,826 AJ .

1AJ = 149 600 000 km (prosečna udaljenost Zemlja – Sunce).

Toliko će ovaj susret dominirati jugozapadnim nebom 21. decembra da će biti nemoguće ne prepoznati ih na prvi pogled.

Koliko često se dešava konjunkcija Jupitera i Saturna

Sirerički period je vreme za koje neko nebesko telo u Sunčevom sistemu završi jednu revoluciju u odnosu na neku zvezdu posmatrano sa Zemlje. Saturnov period je 29,56. godina, dok je Jupiterov 11.86. Kada pomnožimo ova dva broja dobićemo 351,56. Deljenjem ove vrednosti sa razlikom sideričkih perioda dve planete dobijamo 19.76 godina. Dakle, konjukcije ove dve planete se dešavaju jednom u otprilike 20. godina.

Drugim rečima, Jupiteru je potrebno 20 godina ponovo pretekne Saturn, posmatrano sa Zemlje.

Velike konjunkcije Jupitera i Saturna kada je rastojanje na nebeskoj sferi bilo manje od 0,2 stepena desile su se i desiće se: 1623, 1683, 2020, 2080, 2417 i 2477. godine.

Posle 2021. godine sledeće konjunkcije će se desiti 02. novembra 2040. godine i 07. aprila 2060. godine. Međutim, udaljenost neće iznositi više od 1.1 stepen, što će biti oko više od 10 puta dalje nego ove godine.

Da li Jupiter nekada prolazi tačno ispred Saturna?

Kada Jupiter delimično zakloni Saturnov disk takav događaj nazivamo tranzit, ali kada Jupiter potpuno prekrije Saturn to nazivamo okultacijom. Za jedan jedan naš životni vek ovi tranziti ili okultacije se dešavaju izrazito retko i neće se destiti narednih nekoliko hiljada godina. Prvi sledeći tranzit desiće se 16. februara 7541. godine.

Kako da posmatrate ovu konjunkciju?

Ukoliko imate sreće da večernje nebo 21. decembra bude vedro iznad vaše lokacije moći ćete da posmatrate konjunkciju Jupitera i Saturna golim okom, dvogledom i teleskopom. Planete su sjajne i neće biti problema videti ih nisko iznad jugozapadnog horizonta nakon zalaska Sunca. Takođe, lepo bi bilo i fotografisati ih telefonom ili fotoaparatom. Može kroz dvogled ili teleskop, nebitno je. Ono što je bitnije je zabeležiti ovakav redak astronomski događaj.

Kratak video o ovoj konjunkciji:

__________________________________

Deo teksta preuzet sa:

space.com

timeanddate.com

2 thoughts on “Najveća konjunkcija Jupitera i Saturna još od Galileja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s