Još jedan rover, ali i helikopter u četvrtak sleću na Mars (sletanje uživo)

NASA će na planetu Mars, u četvrtak 18. februara, spustiti još jedan rover kome je dala ime Perseverance (upornost). Ime je baš u skladu sa NASA nazivima koji bi valjda trebalo da pokažu naku osobinu misije. Jedan od najpoznatijih primera je i rover Curiosity (radoznalost) koji je na Marsu od 2012. godine.

Lansiranje rakete sa roverom jeste zahtevan zadatak, ali je samo spuštanje rovera na crvenu planetu izuzetno zanimljiv događaj koji lako može da se završi neuspehom. Rover će uleteti u tanku Marsovu atmosferu brzinom od 20 000 km/h, da bi na kraju usporio na svega 3 km/h pomoću motora i padobrana. Teško je i zamisliti.

NASA poziva publiku da ovo sletenja prate uživo preko  NASA AppYouTubeTwitterFacebookLinkedInTwitchDaily Motion ili THETA.TV, a sve to iz Jet Propulsion Laboratory u Severnoj Karolini. Sletanje bi trebalo da se dogodi oko 21:55 po našem vremenu, dok će NASA započeti prenos u 20:15.

Rover je lansiran 30. jula prošle godine, a trebalo bi da sleti u krater “Jezero”. Prema analizama naučnika ovaj krater prečnika 30 km je pre 3,5 milijardi godina bio ispunjen vodom. Baš u ovom krateru NASA očekuje da pronađe ostatke drevnih mikroorganizama…a da li će u tome ovaj rover uspeti videćemo u narednih nekoliko godina.

Ova mislija ima za cilj izučavanje geologije crvene planete i potragu za biomarkerima na njoj. Rover će imati i zadatak da prikupi materijal sa Marsa u specijalne epruvete, odnosno materijal potreban za proučavanje na Zemlji. Dakle, misija MARS 2020 ima i cilj da do Zemlje transportuje određenu količinu Marsovih stena (kamenja) i da ih direktno analizira. To bi trebalo da se desi krajem ove i početkom sledeće decenije.

Nasina sonda će sleteti krajem 2028. u krater Jezero i istovariti evropski rover koji će skupljati uzorke koji su ostali iza ‘Perseverancea’ – koji će, a možda i neće potrajati do tada – evropski rover će uzorke smestiti u američku raketu koja će poleteti i stići do Marsove orbite.Tamo će evropski orbiter ERO preuzeti kontejner s uzorcima i poneti ih na Zemlju, gde će dospeti u septembru 2031. Retko komplikovan plan, ali …

Posebna zanimljivost vezana za ovu misiju je slanje helikoptera na Mars. Mala mašina težine 1,8 kg na solarni pogon koja će služiti za testiranje mogućnoti letenja na drugoj planeti u retkoj atmosferi zbog čega će se propeleri okretati 10 puta brže nego što bi bilo potrebno na Zemlji. Testiranje bi trebalo da traje 30 dana, a prvi letovi će trajati svega nekoliko sekundi. Ukoliko ovi testovi budu uspešni u planu su i letovi od minut i po. Uspeh letenja mašina na Marsu bi značio više istraženih lokacija za kratko vreme u odnosu na spore rovere koji godinama prelaze svega nekoliko kilometara. Zbog kašnjenja signala biće potrebna prava umetnost za upravljanje letelicom. Biće to prvi kontrolisani let na drugoj planeti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s