Zvezdano jato M15 u povoljnom položaju za posmatranje

Zbijeno zvezdano jato M15 se nalazi u sazvežđu Pegaz, koje zajedno sa sazvežđem Andromeda zauzima ogroman deo noćnog neba. Ima magnitudu od 6,30 i nije vidljivo golim okom, ali jeste u dvogledu i odlično izgleda u malim amaterskim teleskopima. Vidljivo kao mala zvezdana kuglica i lako se pronalazi na nebu.

Potrebno je na nebu pronaći sazvežđe Pegaz koje se često u zvezdanim kartama prikazuje zajedno sa sazvežđem Andromeda, baš kao što je prikazano na slici ispod preuzetoj iz programa Stellarium. Trenutno za pronalaženje zbijenog zvezdanog jata M15 može da pomogne sjajni Jupiter koji sa svojom magnitudom od čak -2,87 koji dominira istočnim nebom nakon zalaska Sunca.

Sazvežđa Pegaz i Andromeda i zbijeno zvezdano jato i M15 (Pegasus Cluster) – foto: Stellarium

Baš kao na slici potrebno je iznad Jupitera locirati žućkastu zvezdu Enif magnitude 2.4 i kada to uradite veći deo posla je završen. Tada sa lakoćim možete pronaći jato M15 ili manje poznato kao Pegasus Cluster koje se nalazi na nešto više od 4 stepena od zvezde Enif.

Zvezdano jato M15 je sada sa ovih prostora vidljivo tokom cele noći. Tačnije, 15. avgusta postaće vidljivo nekoliko minuta nakon 21h i tada će biti na visini od oko 35 stepeni iznad istočnog horizonta. Najvišu tačku iznad južnog zauzeće 40 minuta nakon ponoći, odnosno tada kulmunira. Da sumiramo: 15. avgusta će zvezdano jato M15 biti u najpovoljnijem položaju za posmatranje.

Prestaće da bude vidljivo oko 04:19 na 33 stepena iznad zapadnog horizonta.

Vredi pokušati i telefonom fotografisati taj deo neba, jer postoji mogućnost (zavisi od kamere) da na fotografiji ugledate malu mutnu tačkicu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s