Civili u svemiru – uspešno lansiranje

Kompanija SpaceX je uspešno započela prvu tzv. civilnu misiju Inspiration4. Četiri civila se pripremaju za svoju misiju nakon koje će postati astronauti, jer je sasvim logično da nakon ove misije neće biti i dalje civili.

Prema definiciji wikipedije:

Kosmonaut (ili astronaut) je osoba koja je prošla obuku za let u svemir. Ona može komandovati, pilotirati ili biti član posade svemirske letellice. Danas se termin uglavnom upotrebljava za profesionalne putnike u svemir s tim što se često svi koji su pitovali u svemir nazivaju kosmonautima (naučnici, političari, turisti).

Dakle, definitivno ćemo ih nazivati kosmonautima ili astronautima.

Lansiranje je obavljeno 15. septembra oko ponoći raketom Falcon 9 sa svemirskog centra Kenedi na Floridi. Na vrhu rakete je bila kapsula Dragon sa četvoročlanom posadom koja će je odvesti na visinu od 575 km, odnosno više od Međunarodne svemirske stanice i teleskopa Habl. Jednostavno prelepo iskustvo za njih.

Provešće tri dana u svemiru kružeći oko Zemlje, a spustiće se najkasnije 19. septembra. Međutim, ukoliko vremenske prilike ne dozvole sletanje postoji mogućnost produžetka misije do nedelju dana.

Da ne dužimo, sve ovo ćete moći videti u serijalu koji je najavljen na linku ispod:

Sada možemo pogledati kako je samo lansiranje proteklo:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s