Udar u Jupiter? Jasan bljesak u oblacima.

Nije tako retka pojava da neka kometa ili asteroid udare u Jupiter. U stvari, ovakve pojave su relativno česte. Jupiter svojom gravitacijom privlači mnoga mala nebeska tela u Sunčevom sistemu, a na taj način sprečava češće udare u planetu Zemlju.

Takođe, upravo astronomi amateri najčešće snime ove udare jer profesionalni teleskopi nisu tako često usmereni prema planetama Sunčevog sistema kako to jesu amaterski teleskopi.

Takav jedan sudar Jupitera i malog nebeskog tela se desio u noći između 13 i 14. septembra. Naravno, snimili su ga amateri i to u većem broju. a glavni cilj te noći im je ustvari bila senka satelita Io na Jupiterovim oblacima.

Tokom snimanja Jupitera u nedelju predsednik astronomskog udruženja Eureka Miloš Stanković je baš ovako nešto prokomentarisao. Odnosno, kako bi bilo lepo da snimi jedan udar asteroida u Jupiter. I eto, požurio je za nekoliko dana…

U noći između ponedeljka i utorka astronome koji su snimali Jupiter i senku Io iznenadio je bljesak koji je trajao oko 1 s. Pretpostavlja se da je ovaj objekat (asteroid ili kometa) mogao da ima prečnik nekoliko desetina, pa i celih 100 m. Ovakav objekat bi prilikom udara u Zemlju izazvao veliku štetu.

Video na kome se vidi bljesak na Jupiterovim oblacima:

Neke od fotografija snimljene između ponedeljka i utorka:

Neki od ranijih udara u Jupiter:

_______________________________

izvor slike na vrhu: Harald Paleske (Germany) via Spaceweather / Jose Luis Pereira (Brazil)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s