Otrivena ogromna kometa u Sunčevom sistemu

Kada kažemo ogromna kometa obično pomislimo na nebesko telo prečnika 10 km ili možda kao u filmu Deep Impact iz 1998. godine gde je kometa imala oko 8 km prečnika.

Međutim dva astronoma sa Univerziteta u Pensilvaniji su šest godina pretraživali fotografije koje je snimila moćna astro kamera (570-megapixel Dark Energy Camera (DECam)) postavljena na Victor M. Blanco teleskopu prečnika 4 metra u Čileu, a sve to u okviru projekta Dark Energy Survey (DES).

Cilj ovog projekta je istraživanje tamne energije, dok je kamera dizajnirana za snimanje 5000 kvadratnih stepeni neba i mapiranje oko 300 miliona galaksija za bolje razumevanje energije koja je oblikovala svemir.

Kometa Bernardinelli-Bernstein – foto: Dark Energy Survey/DOE/FNAL/DECam/CTIO/NOIRLab/NSF/AURA/P. Bernardinelli & G. Bernstein (UPenn)/DESI Legacy Imaging Surveys. Acknowledgments: T.A. Rector (University of Alaska Anchorage/NSF’s NOIRLab), M. Zamani (NSF’s NOIRLab) & J. Miller (NSF’s NOIRLab)

Na 80 000 fotografija koje su astronomi Pedro Bernardinelli i Gary Bernstein pregledali primetili su čak 800 objekata Sunčevog sistema, a na 32 fotografije pojavila kometa, ogromna kometa. Prema refleksiji svetlosti procenjeno je da ima prečnik od 100 do 200 km, ali opet manja od komete u filmu Armagedon veličine Teksasa. 🙂

Na snimcima iz 2014. godine kometa je bila udaljena 29 AJ ili oko 4 milijarde km (približno kao udaljenost Neptuna od Sunca), dok se juna 2021. godine približila na 20 AJ ili oko 3 milijardi km (približno udaljenost Urana od Sunca). Procenjuje se da je svoje putovanje započela sa udaljenosti od 40 000 AJ negdu iz Ortovog oblaka kometa, netaknutih nebeskih objekata koja nikada ranije nisu bila unutrašnjosti Sunčevog sistema i čija otkrića i izučavanje u našoj blizini imaju veliki značaj za bolje razumevanje našeg zvezdanog sistema. Ortov oblak obuhvata područije od 1 000 do 100 000 AJ od Sunca i komete u njemu kruže pod različitim uglovima što ovom oblaku daje sferični oblik kakav se prikazuje na mapama.

Prikaz ortovog oblaka kometa

Kometa će biti najbliža Suncu 2031. godine, ali nema razloga za brigu. I tada će biti na bezbednoj udaljenosti od nas i to 11 AJ, odnosno dalje od rastojanja Saturn – Sunce. Iako je je u pitanju ogromna kometa na toj udaljenosti će nam biti potreban jači amaterski teleskop kako bi je posmatrali. Zvaničan naziv komete je C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein).

Dve godine pre toga imaćemo zanimljiviji susret sa asteroidom Apophis. Više o njemu:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s