Posmatranje Meseca pomoću Virtual Moon Atlas programa

Večeras sam želeo da posmatram Mesec uz asistenciju programa Virtual Moon Atlas o kome je ranije bilo reči na ovom blogu. Krateri većeg prečnika su mi poznati, ali kratere od 7 – 10 km u prečniku ipak nisam često tražio.

Magnituda Meseca je bila – 11,9 dok je strana okrenuta nama obasjana Suncem 87,8 %. Mesec star 11,4 dana je bio udaljen od Zemlje 392 460 km i nalazio se u sazvežđu Kit.

Na teleskop SW 250/1200 sam postavio okular od 10 mm, a s obzirom da sam sa starim

post-7793-0-60153500-1417536192
SW 250/1200 dobson – slika sa neta

teleskopom prodao i sve okulare trenutno je ovo uvećanje od 120x najveće koje mogu da postignem…do kupovine dodatne opreme. Na okular je postavljen i ND filter koji propušta 13% mesečeve svatlosti, ali zbog svetlosne moći teleskopa i dalje je dosta sjajno i oči se nakon dužeg posmatranja zamaraju. Takođe je i kontrast slab kada se posmatraju krateri bliže centru Meseca.

Posmatrao sam veliki broj kratera, a posebno onih po rubu Meseca jer se zbog njihovih vidljivih senki pojačava sam doživljaj tokom posmatranja, ali fokusiraću se na one meni najzanimljivije.

Posmatranje sam počeo od omiljenog kratera Clavius. Orijentacija za njegovo lakše lociranje je Ticho krater koji prepoznatnjiv po zracima koji se pružaju po tom delu Meseca, a koji predstavljaju izbačeni materijal koji se razleteo nakon udara. Ticho krater je relativno mlad i njegova starost se procenjuje na oko 100 miliona godina, dok mu prečnik iznosi 86 km.

U teleskopu se krater Clavius nalazi iznad Ticho kratera i pogled na njega je pod uglom jer se nalazi blizu ruba Meseca. Prepoznatljiv je po malim kraterima koji se u obliku luka nalaze u njegovoj unutrašnjosti sa velikim brojem manjih kratera . U okularu sam sa velikim problemima primetio mali krater Clavius Y prečnika 7 km. Prečnik krater Clavius iznosi 225 km.

clavius
Crater Clavius – foto: Thierry Legault

Od kratera Clavius prema rubu Meseca se nalazi veći broj kratera prečnika preko 100 km čije su senke veoma izražene zbog njihovog položaja.

Blizi terminatora, na severnoj i zapadnoj strani oblasti Mare Humorum, su veoma zanimljivo izgledali krateri Gassendi i Mersenius koji su povezani jasno vidljivom formacijom stena. Na tom potezu su bili vidljivi krateri prečnika od 8 do 20 km. Gassendi ima prečnik 110 km, a Mersenius 85 km.

krateri
Krateri Gassendi i Marsenius

Krater Gassendi je spojen sa kraterom Gassendi A (33 km), dok je Marsenius spojen sa kraterom Marsenius P prečnika 42 km. Sve ovo je bilo jasno vidljivo, kao i senke koje daju ivice kratera Marsenius.

Nezaobilazni krateru su Cepernicus i Kepler. Copernicus prečnika 93 km se lepo vidi jer dominira u oblasti Mare Insularum, a u njegovom centru na uvećanju od 120x postoji nagoveštaj da tamo postoje neke planine (inače postoje tri planine visine oko 1200 metara).

Od Copernicusa prema terminatoru se nalazi krater Kepler prečnika 31 km. Iz ovog kratera dubokog 2750 m se pružaju jasni zraci izbačenog materijala nastalih prilikom udara nekog nebeskog tela. Ova oblast je siromšna kraterima pa se Kepler i zraci jasno vide. Tu su lako vidljivi još i krateri Reinhold (48 km), Lansberg (40 km).

U oblasti Mare Imbrium odmah pogled skreće na krater Platon prečnika 101 km, kao i na kratere Archimedes (83 km), Aristillus (55 km) i Autolicus (40 km). U teleskopu ispod Platona sam posmatrao veći broj kratera od kojim je najveći W Bond prečnika 159 km, a najmanji koji Virtual Moon Atlas pokazuje je W Bond D od svega 7 km.

Ovo je ukratko bilo meni najzanimljivije, a ostale zanimljivosti ne bi našle mesto u jednom tekstu.

Ovo posmatranje je potrajalo oko sat vremena, a oblasti Mare Serenitatis, mare Tranquillitatis, Mare Crisium…su ostavljene za neku drugu priliku.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s