Zvezde na Dan zaljubljenih

Mnogim ljudima je Dan zaljubljenih samo još jedan običan dan u godini. Još jedan dan prošaran svakondnevnim obavezama zbog kojih nije moguće misliti o kalendaru i značenju određenih dana.

Za katoličku i protestansku crkvu 14. februara je Sveti Valentin, dok pravoslavna crkva slavi Svetog Trifuna.

Međutim, onim zaljubljenim parovima, a posebno mlađim generacijama, ovaj dan znači nešto više. Za njih je to jednostavno Dan zaljubljenih. Njima pripreme za 14. februar mogu biti nešto više od svakodnevnice.

Ipak, malo je stvari koje mogu biti romnatičnije od čistog zvezdanog neba. Često to ne mogu zameniti ni čokolade, bombonjere ili cvetovi. Naravno, kupovina i poklanjanje zvezda se ubraja u jednu od laži koja služi za brzu zaradu promišljenih i trošak naivnih. Dakle, kupovina neke zvezde 15. magnitude ne ulazi u razmatranje, ali pozanavanje rasporeda zvezda i planeta za 14. februar može biti zanimljiv izbor za dopunu romantične večeri.

14
Merkur i Venera 14. februara – foto: Stellarium

Tog 14. februara 2020. godine nakon zalaska Sunca može se još uvek nisko na zapadnom horizontu videti planeta Merkur na oko 13-14 stepeni iznad horizonta u sazvežđu Vodolija. Za posmatranje ove planete vam je potreban čist pogled na zapadni hotizont bez previše drveća i zgrada.

Venera je već prva meta za posmatranje. Biće visoko iznad zapadnog horizonta i biće baš sjajna sa magnitudom od oko -4,2. Nalaziće se u sazvežđu Ribe, na samoj granici sa sazvežđem Kit.

Više o Merkuru ovih dana možete pročitati >>>> ovde.

Više o Veneri i njenom kretanju do maja možete pročitati >>>> ovde.

Zimsko noćno nebo je zaista posebno u astronomskom smislu. Pored zanimljivih

Hexagon
Zimski šestougao

sazvežđa tu su i sjajne zvezde koje dominiraju zimskim nebom, kao i objekti dubokog neba.

Već sa prvim mrakom iznad jugoistočnog horizonta sijaće najsjanija zvezda na nebu, zvezda Sirijus. Ona je alfa zvezda u sazvežđu Veliki pas i ima sjaj od -1,45. Na tom delu neba možete posmatrati zimski šestougao koji čine sjajne zvezde Sirijus, Prokion u Malom psu, Rigen u Orionu, Aldebaran u Biku, Poluks u sazveđu Blizanci i Kapela u Kočijašu. Zvezde ovog šestougla na jednom delu neba čine posmatranje zanimljivijim.

Dugo nakon zalaska Sunca možete sa dobre posmatračke pozicije posmatrati golim okom i galaksiju Andromedu koja se nalazi u istoimenim sazvežđu. Andromeda ima magnitudu od 3,45 i 14. februara će moći da se posmatra na zapadu do 23h.

Visoko na nebu će biti otvorena zvezdana jata Hijade i Plejada. Hijade prepoznajemo po položaju zvezda u obliku slova V i zvezde narandžastog džina Aldebaran koja samo prividno pripada ovom jatu. Baš kao i Plejade i Hijade su vidljive golim okom.

Više o Plejadama možete pročititi >>>> OVDE!

Hyades-Pleiades-KingS
Hijede i Plejade – foto: Bob King

Da ne bi veče bilo samo zvezdano ovo će biti dovoljno 🙂

Ukoliko želite da saznate šta još možete videti na zimskom nebu kliknite na sliku ispod:

winter-astrophotography-targets-list-1200x385

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s