Venera i Uran u vidnom polju dvogleda

Planeta Venera je glavna nebeska atrakcija ovih dana na jugozapadnom i zapadnom nebu nakon zalaska Sunca. Sa magnitudom – 4,35 jednostavno mami poglede ne samo ljubitelja astronomije već i onih koji samo vide taj veoma sjajan objekat i pitaju se šta je to.

Kako je Venera dominantni objekat na večernjem nebu uz njenu pomoć možemo locirati i planetu Uran koja će 8. marta biti u konjukciji sa njom. Na nebu ove dve planete biće udaljene jedna od druge svega 2 stepena. Slikovitije ovo rastojanje možemo zamisliti tako što između Venere i Urana smestimo četiri puna Meseca, jer je pun Mesec na nebu 0,5 stepeni.

Obe planete će se nalaziti u manje upadljivom sazvežđu Ovan. Uran će imati magnitudu od 5,86 i teorijski bi trebao da bude vidljiv golim okom, ali s obzirom da je blizu granice takve vidljivosti  i kada uzmemo u kalkulisanje sveprisutno svetlosno zagađenje morate imati neverovatan vid da bi primetili Uran.

Ovo prividno rastojanje je sasvim dovoljno da bez problema dve planete možete posmatrati istovremeno dvogledom jer će stati u isto vidno polje.

Slika ispod pokazuje kako bi trebalo prema Stellarium-u da izgleda ova konjukcija u dvogledu 7×50:

uranvenera
Pogled kroz dvogled 7×50 na Veneru i Uran 8.marta 2020 – foto: Stellarium

__________________________________________________

Izvor izdvojene slike na vrhu:
Vito Technology

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s