“Kocka” na Mesecu zagolicala maštu

Ne treba da se pojave mali zeleni da bi se teoretičari zavera probudili, već je dovoljno na kineski rover Yutu 2 fotografiše kockastu formaciju u daljini. Ubrzo nakon objavljivanja fotografije krenula su nagađanja o vanzemaljcima koju nešto ostavili ili zaboravili. Trenutno popularno nazvano “mystery hut“.

Istina je da o tom objektu kako trenutno ništa ne može da se zaključi na osnovu fotografija, pa kineski tim želi da sve to vidi izbliza. U skladu sa željama tima rover će biti usmeren prema “kocki” do koje može stići za oko 2-3 lunarna dana. Jedan lunarni dan je vreme jedne rotacije Meseca oko svoje ose i iznosi 27 dana 7 sati 43 minuta i 12 sekundi. S obzirom da je kineski rover ovu fotografiju uneo u svoj dnevnik 3. decembra do cilja će stići negde u februaru. Roveri se kreću veoma sporo, a objekat je u trenutku snimanja bio daleko od rovera otprilike 80 m.

Nije u potpunosti sigurno, ali objekat se izgleda može videti i na slikama letelice Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) kao mala svetla tačka na ivici kratera, baš na pravcu gde se objekat nalazi u odnosu na rover:

foto: NASA/ GSFC/ Arizona State University/ LROC

Najverovatnije je u pitanju jedna od stena koje ostaju posle udara nebeskih tela u mesečevu površinu i ovakvi objekti nisu retkost na Mesecu. Deluje kao da se u sredini kocke nalazi rupa, ali može biti i objekat koji se nalazi ispred. Pravi odgovor daće mali rover kada se bude približio cilju.

Svemirska letelica Chang’e 4 je odvela rover Yutu 2 do suprotne strane Meseca 3. januara 2019. godine, a ujedno je to drugi rover koji se vozio po Mesecu.

Iako se mnogi nadaju da je “kocka” vanzemaljskog porekla, čak i ako je samo stena biće od velikog značaja za istraživanje geološke istorije zamljinog prirodnog satelita.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s